Wykonanie
Ta
sałatka jest tak pyszna, że zrobiłam cały półmisek i po godzinie już jej nie było. Jednocześnie jest bardzo sycąca bo są w niej przecież pierożki tortelini, które można by zjeść same bez warzyw. Ale w towarzystwie chrupiącego
selera naciowego, słodkiej
kukurydzy czy
sosu czosnkowego smakowała naprawdę wspaniale. Zamiast
selera można użyć
czerwonej papryki. Tak właściwie było w przepisie ale ja oczywiście za późno się ocknęłam, że jej nie posiadam.
Sałatka jest naprawdę wspaniała. Ja na pewno zrobię ją znowu na święta.
ŹródłoSkładniki:1 opakowanie tortellini1 długi
ogórek pokrojony w kostkępuszka
kukurydzy, odsączona z zalewy2 pęczki
szczypiorku, posiekane25 dag
szynki (jaką kto lubi), pociętej w cienkie paseczki1
czerwona papryka ( ja zastąpiłam
selerem naciowym)25 dag startego
żółtego sera1 łyżka
majonezu1 łyżka
jogurtusól ,
pieprz do smaku2 ząbki
czosnku (można pominąć jeśli ktoś nie lubi)Tortelini ugotować według przepisu na opakowaniu. Wszystkie składniki połączyć, doprawić do smaku , odstawić do "przegryzienia" na min. 2h.Smacznego:)