ßßß Cookit - przepis na Roladki z tortilli

Roladki z tortilli

nazwa

Wykonanie

Roladki z tortilli odkryłam dwa lata temu, przy okazji Sylwestra. Ktoś przyniósł je wówczas jako jedną z przekąsek. Nieśmiało przyznam, że talerz postawiony koło mnie szybko opustoszał, bo tak mi posmakowały, że zjadłam ich naprawdę sporo :). Teraz chętnie wracam do tej przekąski, ponieważ jest bardzo szybka i wygodna w przygotowaniu, ale też doskonale smakuje. Tak jak w przypadku sałatek, panuje tutaj pełna dowolność. Możecie zrobić taki farsz, na jaki tylko macie ochotę i ukryć go we wnętrzu roladki.
Składniki:
farsz:
2 opakowania serka śmietankowego *
1 łyżka stołowa majonezu
200 g startego żółtego sera
papryka czerwona
papryka zielona
pęczek szczypiorku
pół zielonego ogórka
ząbek czosnku
sól, pieprz
dodatkowo:
8 placków tortilli **
8 dużych plastrów szynki
8 dużych plastrów sera żółtego
* serki mają różną konsystencję, więc wybierzcie te puszyste, jak np. Almette lub Turek, aby farsz nie był zbyt rzadki
** podana porcja farszu wystarczy na 8 placków o mniejszej średnicy lub na 4 większe
Przygotowanie:
W głębokiej misce łączmy majonez oraz serki. Dodajemy tarty ser żółty, pokrojone w kostkę papryki oraz posiekany szczypiorek. Ogórka obieramy ze skórki, a za pomocą łyżeczki usuwamy pestki. Kroimy go w kostkę i dorzucamy do farszu. Całość dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
Na pojedynczym placku tortilli układamy kolejno szynkę, ser oraz część farszu. Tortillę ciasno zwijamy w rulon (tak jak przy krokietach polecam złożyć do środka brzegi, aby nadzienie nie wypłynęło). Czynności powtarzamy, aż do wykorzystania wszystkich składników. Po zrolowaniu roladki układamy łączeniem do dołu i odstawiamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie każdą z nich kroimy na 3-4 mniejsze kawałki. Na koniec wbijamy wykałaczki, aby łatwiej było po nie sięgać podczas jedzenia.
Smacznego!
Źródło:http://www.smakiempisany.pl/2015/01/roladki-z-tortilli.html