ßßß
Składniki:farsz:2 opakowania serka śmietankowego *1 łyżka stołowa majonezu200 g startego żółtego serapapryka czerwonapapryka zielonapęczek szczypiorkupół zielonego ogórkaząbek czosnkusól, pieprzdodatkowo:8 placków tortilli **8 dużych plastrów szynki8 dużych plastrów sera żółtego* serki mają różną konsystencję, więc wybierzcie te puszyste, jak np. Almette lub Turek, aby farsz nie był zbyt rzadki** podana porcja farszu wystarczy na 8 placków o mniejszej średnicy lub na 4 większePrzygotowanie:W głębokiej misce łączmy majonez oraz serki. Dodajemy tarty ser żółty, pokrojone w kostkę papryki oraz posiekany szczypiorek. Ogórka obieramy ze skórki, a za pomocą łyżeczki usuwamy pestki. Kroimy go w kostkę i dorzucamy do farszu. Całość dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.Na pojedynczym placku tortilli układamy kolejno szynkę, ser oraz część farszu. Tortillę ciasno zwijamy w rulon (tak jak przy krokietach polecam złożyć do środka brzegi, aby nadzienie nie wypłynęło). Czynności powtarzamy, aż do wykorzystania wszystkich składników. Po zrolowaniu roladki układamy łączeniem do dołu i odstawiamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie każdą z nich kroimy na 3-4 mniejsze kawałki. Na koniec wbijamy wykałaczki, aby łatwiej było po nie sięgać podczas jedzenia.Smacznego!