Wykonanie
Roladki z tortilli odkryłam dwa lata temu, przy okazji Sylwestra. Ktoś przyniósł je wówczas jako jedną z przekąsek. Nieśmiało przyznam, że talerz postawiony koło mnie szybko opustoszał, bo tak mi posmakowały, że zjadłam ich naprawdę sporo :). Teraz chętnie wracam do tej przekąski, ponieważ jest bardzo szybka i wygodna w przygotowaniu, ale też doskonale smakuje. Tak jak w przypadku sałatek, panuje tutaj pełna dowolność. Możecie zrobić taki farsz, na jaki tylko macie ochotę i ukryć go we wnętrzu roladki.
Składniki:farsz:2 opakowania
serka śmietankowego *1 łyżka stołowa
majonezu200 g startego
żółtego serapapryka czerwonapapryka zielonapęczek
szczypiorkupół zielonego
ogórkaząbek
czosnkusól,
pieprzdodatkowo:8 placków tortilli **8 dużych plastrów
szynki8 dużych plastrów
sera żółtego*
serki mają różną konsystencję, więc wybierzcie te puszyste, jak np. Almette lub Turek, aby farsz nie był zbyt rzadki** podana porcja farszu wystarczy na 8 placków o mniejszej średnicy lub na 4 większePrzygotowanie:W głębokiej misce łączmy
majonez oraz
serki. Dodajemy tarty
ser żółty, pokrojone w kostkę
papryki oraz posiekany
szczypiorek.
Ogórka obieramy ze skórki, a za pomocą łyżeczki usuwamy pestki. Kroimy go w kostkę i dorzucamy do farszu. Całość dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem oraz dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek
czosnku.Na pojedynczym placku tortilli układamy kolejno
szynkę,
ser oraz część farszu. Tortillę ciasno zwijamy w rulon (tak jak przy krokietach polecam złożyć do środka brzegi, aby nadzienie nie wypłynęło). Czynności powtarzamy, aż do wykorzystania wszystkich składników. Po zrolowaniu roladki układamy łączeniem do dołu i odstawiamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie każdą z nich kroimy na 3-4 mniejsze kawałki. Na koniec wbijamy wykałaczki, aby łatwiej było po nie sięgać podczas jedzenia.Smacznego!