Wykonanie
Ratunku, widzę białe myszki - i to wcale nie jest skutkiem jakiegoś wczorajszego nadużycia :DAle jeśli Wy też je widzicie to zastanówmy się jednak poważnie bo zbiorowe wizje mogą świadczyć o bardzo wesołym sobotnim wieczorze :-)
składniki:200 g
sera białego2 - 3 łyżki gęstego
jogurtu naturalnegokilka plasterków
sera żółtego twardegokilka
rzodkiewekkilka
owoców suszonej żurawinykilka gałązek
natki pietruszkikilka długich listków
szczypiorku cienkiegokilka liści
sałatydodatkowo: wykałaczkiSOS - 200 ml gęstego
jogurtu naturalnego5 - 8
rzodkiewek2 - 3 łyżki posiekanego cienkiego
szczypiorkudo smaku:
sól,
cukier ,
pieprz biały mielonysposób przygotowania:
Ser dobrze roztarłam dodając trochę
jogurtu - nie za dużo, masa musi być dość zwarta. Masę doprawiłam odrobiną
soli, szczyptą
cukru i
pieprzu, uformowałam kulki wielkości niezbyt dużych
orzechów włoskich a następnie ukształtowałam je w łezkę - to będzie tułów szczurka. Z
rzodkiewek odkroiłam piętki z obu stron - to będzie twarda podstawa koreczków. Resztę
rzodkiewki pokroiłam na półplasterki. Z
sera żółtego wykroiłam trójkąty, na których usiądą szczurki.Uformowanym szczurkom zrobiłam oczka z kawałeczków
owoców suszonej żurawiny, wąsy ze sztywnych łodyżek
natki, ogonki z listków
szczypiorku i uszki z półplasterków
rzodkiewek - poszczególne elementy po prostu delikatnie wcisnęłam w tułów z masy twarogowej.Czas na złożenie koreczka - na spód położyłam piętkę
rzodkiewki, płaską stroną do dołu, na to trójkącik
sera żółtego a na wierzchu siada szczurek, którego przymocowałam do podstawy wykałaczką. Szczurki wyprowadziłam na łączkę z liści
sałaty i
natki. Podałam z sosem
rzodkiewkowym.Szczurki są delikatne więc przygotowujemy je bezpośrednio przed podaniemSOS -
Rzodkiewki umyłam dokładnie, odcięłam liście i korzonek. Starłam na tarce jarzynowej o małych oczkach, dodałam do
jogurtu razem ze
szczypiorkiem. Doprawiłam sos
cukrem,
solą i
białym mielonym
pieprzem.