Do tej pory danie to przygotowywałam w rękawie do zapiekania mięsa. Skóra ryby przygotowanej w ten sposób nigdy jednak nie była chrupiąca. Z racji tego, że my lubimy chrupiącą skórę przygotowałam dziś pstrąga w naczyniu żaroodpornym. Porcje wyszły pokaźne, ale nic się nie zmarnowało. Można podawać z ugotowanymi na parze brokułami.Składniki (2 porcje):ryby2 pstrągi patroszone1 łyżka masłapęczek koperkusok z 1 cytrynysólpieprzziemniaki6 średnich ziemniaków1 por1 średnia cebula3 ząbki czosnkupęczek pietruszki1 papryczka chili2 łyżki oliwy z oliwekszczypta soli morskiejRyby myjemy i osuszamy na ręczniku papierowym. Nacieramy je solą oraz pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny.Koperek siekamy drobno. Mieszamy go z miękkim masłem. Tak przygotowaną mieszanką nacieramy w środku każdą rybę.Ziemniaki obieramy i kroimy w grube plasterki. Mieszamy je z obranym i pokrojonym w plasterki czosnkiem, oliwą, pokrojoną w ósemki cebulą, porem pokrojonym w drobną kostkę, posiekaną pietruszką i chili oraz z solą. Wkładamy całość do brytfanki lub naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C na około 20 minut. Od czasu do czasu mieszamy.Gdy ziemniaki zaczynają się rumienić na wierzch wykładamy ryby i pieczemy jeszcze około 15-20 minut. Podajemy z warzywami ugotowanymi na parze i cytryną.