ßßß Cookit - przepis na PSTRĄG ZAPIEKANY Z ZIEMNIAKAMI

PSTRĄG ZAPIEKANY Z ZIEMNIAKAMI

nazwa

Wykonanie

Do tej pory danie to przygotowywałam w rękawie do zapiekania mięsa. Skóra ryby przygotowanej w ten sposób nigdy jednak nie była chrupiąca. Z racji tego, że my lubimy chrupiącą skórę przygotowałam dziś pstrąga w naczyniu żaroodpornym. Porcje wyszły pokaźne, ale nic się nie zmarnowało. Można podawać z ugotowanymi na parze brokułami.
Składniki (2 porcje):
ryby
2 pstrągi patroszone
1 łyżka masła
pęczek koperku
sok z 1 cytryny
sól
pieprz
ziemniaki
6 średnich ziemniaków
1 por
1 średnia cebula
3 ząbki czosnku
pęczek pietruszki
1 papryczka chili
2 łyżki oliwy z oliwek
szczypta soli morskiej
Ryby myjemy i osuszamy na ręczniku papierowym. Nacieramy je solą oraz pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny.
Koperek siekamy drobno. Mieszamy go z miękkim masłem. Tak przygotowaną mieszanką nacieramy w środku każdą rybę.
Ziemniaki obieramy i kroimy w grube plasterki. Mieszamy je z obranym i pokrojonym w plasterki czosnkiem, oliwą, pokrojoną w ósemki cebulą, porem pokrojonym w drobną kostkę, posiekaną pietruszką i chili oraz z solą. Wkładamy całość do brytfanki lub naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C na około 20 minut. Od czasu do czasu mieszamy.
Gdy ziemniaki zaczynają się rumienić na wierzch wykładamy ryby i pieczemy jeszcze około 15-20 minut. Podajemy z warzywami ugotowanymi na parze i cytryną.
Źródło:http://www.limonkowy.com/2016/04/pstrag-zapiekany-z-ziemniakami.html