Wykonanie
Wyjeżdżając na 3 miesiące nad morze do pracy miałam nadzieję, że
najem się ryb za wszystkie czasy - bo muszę się przyznać, ze
ryby uwielbiam! Najbardziej te pieczone, najlepiej z jakimiś warzywami... i obowiązkowo z
sokiem z cytryny!Niestety moje rozczarowanie pod tym względem było ogromne...
ryby jadłam rzadziej niż w domu.Uznałam więc, że jak najszybciej muszę to nadrobić i
dorwałam w sklepie
pstrąga w całkiem dobrej cenie, do tego
jarmuż i voila!Tak powstał pyszny
pstrąg pieczony w pergaminie z
jarmużem, polany
masłem cytrynowym, ze szczyptą mielonego
chilli.Niech was nie zmyli nazwa, która może się wydać bardzo wyszukana. Danie jest
banalne do zrobienia i chyba ciężko tu cokolwiek zepsuć. ;)Można do tego podać oczywiście różne dodatki (polecam tu wszelkiego rodzaju
ryże).Składniki (na 1 porcję):1 cały, wypatroszony
pstrąggarść umytych liści
jarmużu poodrywanych od łodyg3 łyżeczki
masłakilka plasterków
cytryny + odrobina (dosłownie kilka kropel)
soku z cytrynyząbek
czosnkuoliwa z oliweksól,
pieprztaka większa szczypta mielonego
chilliPonadto:papier do pieczenia
Pstrąga razem z
jarmużem będziemy piec w pergaminie (papierze do pieczenia) w podwójnej warstwie. Nie musimy tego robić pod linijkę, jednak dobierając wielkość kawałków pergaminu musimy pamiętać, że musi nam się tam zmieścić cała
ryba PLUS części pergaminu od strony głowy i ogona do zwinięcia. Na pierwszym zdjęciu widać mniej więcej jak to powinno wyglądać. Przygotowujemy sobie dwa takie kawałki, pergaminy (jeden na drugim).W rondelku rozpuszczamy
masło i dorzucamy
jarmuż. Dusimy przez chwilę aż zmięknie. Gdy będzie już gotowy wykładamy na pergamin (ważne aby wyłożyć sam
jarmuż, bez
masła które zostało w rondelku).
Pstrąga myjemy, delikatnie (!) nacieramy
oliwą z oliwek z obydwu stron i kładziemy na liściach
jarmużu. W środek
pstrąga wkładamy lekko rozgnieciony ząbek
czosnku oraz dwie połówki plasterków
cytryny. Na wierzch kładziemy również kilka połówek plasterków
cytryny, solimy oraz
pieprzymy.Do
masła które nam zostało dodajemy kilka kropel
soku z cytryny oraz mielone
chilli.Pergamin z
rybą zawijamy mocno przy łbie oraz ogonie.Tak przygotowanego
pstrąga wkładamy do piekarnika nagrzanego do 250 stopni na 10 min, a następnie obniżamy temperaturę do 150 i pieczemy kolejne 15.Co do pieczenia mam jedną ważną uwagę - najlepiej
pstrąga w pergaminie (czy w ogóle cokolwiek pieczonego w pergaminie) wkładać dodatkowo do jakiejś blaszki/naczynia żaroodpornego. Nikt nie czyta tego co jest napisane na opakowaniach papierów do pieczenia dlatego wolę poinformować - bezpośredni kontakt papieru ze ściankami piekarnika czy kratką może skutkować pożarem! (czy to prawda, czy nie... lepiej się nie dowiadywać :)Gdy czas pieczenia dobiegnie końca wyjmujemy
rybkę, delikatnie rozwijamy ... i jemy! :)Smacznego :)