Wykonanie
Początkowo miałam upiec babkę piaskową, ale my przecież uwielbiamy
drożdżowe wypieki. To chyba ich właśnie najbardziej brakowało Nam podczas remontu. Kupione w sklepie drożdżówki nie umywały się do domowych, cudownych, puszystych ciast i słodkich
bułek.Ta babka jest niezwykła, bo mocno nadziana. I to nadziana nie byle czym. Spróbujcie, bo warto (u Nas już nie ma połowy).Składniki:ciasto40 g
drożdży świeżych3/4 szklanki
mleka4 łyżki
cukru1/2 kg
mąki pszennejszczypta
soli100 g
masła3 całe
jajka2 łyżki
śmietany 12%masa orzechowa300 g
orzechów włoskich2 łyżki
cukru3/4 szklanki
śmietany 30%masa makowa200 g
maku mielonego1/2 szklanki
mleka2 łyżki
cukruskórka z 1
cytryny4 łyżki ekstraktu
cytrynowego3
białkamasa serowakostka
białego sera2 łyżki
cukru waniliowego2
żółtkawarstwa śliwkowasłoiczek
powideł śliwkowychZarabiamy ciasto.
Drożdże rozcieramy z łyżką
cukru. Dodajemy
mleko. Rozczyn odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce. Do dużej miski przesiewamy
mąkę. Dodajemy do niej miękkie
masło i siekamy je w drobną kosteczkę. Dokładamy pozostały
cukier,
sól,
śmietanę, aktywne
drożdże oraz
jajka. Zarabiamy jednolite ciasto bez grudek. Następnie dzielimy je na 4 części. Każdy kawałek rozwałkowujemy na dość długi placek (będziemy je zwijać z nadzieniem).Przygotowujemy masę
orzechową.
Orzechy mielimy. Umieszczamy je w rondelku o grubym dnie. Dodajemy do nich
cukier oraz
śmietanę. Całość podgrzewamy chwilkę na niewielkim ogniu, aż składniki nawilgną i się połączą. Odstawiamy masę na 30 minut.Przygotowujemy masę
makową.
Białka ubijamy na sztywną pianę.Mielony
mak zalewamy gorącym
mlekiem wymieszanym z
cukrem. Odstawiamy całość na 15 minut. Gdy masa przestygnie dodajemy ekstrakt
cytrynowy i
skórkę z cytryny. Mieszamy całość delikatnie z
białkami.Przygotowujemy masę
serową.
Ser mielimy. Dodajemy do niego
żółtka i
cukier waniliowy. Mieszamy całość.Przekładamy placek.Każdy placek smarujemy masą: pierwszy
orzechową, drugi
makową, trzeci
serową, czwarty powidłami. Sklejamy brzegi ciasta tworząc rulony.Formę do pieczenia bab smarujemy
masłem i oprószamy
bułką tartą. Układamy w niej po kolei nasze wałeczki z nadzieniem (wokół komina). Odstawiamy całość na 20 minut w ciepłe miejsce do napuszenia.Pieczemy babkę 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180*C. Odstawiamy ją do przestudzenia. Gotową polewamy obficie lukrem lub oprószamy
cukrem pudrem.