Wykonanie
Obiad bardzo szybki, tani i smaczny, w dzisiejszej wersji bezmięsny - choć można do
makaronu dodać
kurczaka.


Składniki na 2 osoby :
Makaron :1 szklanka
makaronu pełnoziarnistego orzo1 duża
cebula4-5 dużych
pieczarek2 ząbki
czosnkuok. 50-80 g.
tofu naturalnego5-6 łyżek
sosu słodko-kwaśnego3 łyżki
sosu ostrygowego1 łyżka
olejuszczypta
soliświeżo mielony
czarny pieprzszczypiorekRukola a'la
szpinak:opakowanie świeżych liści
rukoli1 łyżeczka
masła1 ząbek
czosnkuszczypta
solipieprzPrzygotowanie:
Makaron: gotuję orzo w lekko osolonej wodzie do miękkości, odcedzam. Na patelni rozgrzewam
olej, dodaję
cebulę pokrojoną w drobną kostkę, smażę chwilę aż się zeszkli, po czym dorzucam drobno pokrojone
pieczarki. Lekko wszystko
solę i smażę do momentu, aż odparuje
woda. Wtedy na patelnię wrzucam
makaron, drobno posiekany
czosnek, pokrojone w kosteczkę
tofu. Doprawiam
sosem słodko-kwaśnym i
ostrygowym,
pieprzem; dorzucam posiekany
szczypiorek. Smażę jeszcze moment.
Rukola a'la
szpinak : rozgrzewam
masło na patelni, wrzucam
rukolę i przeciśnięty przez praskę
czosnek. Lekko
solę i doprawiam
pieprzem. Smażę minutę-dwie, tyle by
rukola zupełnie zmiękła.Podaję
makaron i
rukolę na jednym talerzu.