Wykonanie


SZPARAGI!!!Wreszcie się doczekałam, już są przepyszne i świeżutkie
szparagi! Można je już dostać na ryneczkach jak i wielu sklepach. Warzywo to jest jednym z moich ulubionych, na blogu możecie znaleźć całą masę pysznych przepisów ze
szparagami. Moje ulubione to te zielone. Dzisiaj postanowiłam przygotować na obiad, risotto z
kaszy jaglanej, czyli kaszotto ze
szparagami. Co dodałam i jak zrobiłam sprawdźcie sami poniżej!Zielono mi!


SKŁADNIKI:- 3/4 szklanki suchej
kaszy jaglanej- 3/4 pęczka
szparagów zielonych- 3 ząbki
czosnku- 2 chlusty
białego wina wytrawnego (może też być cydr)-
sól,
pieprz- utarte w moździerzu
przyprawy:
tymianek,
rozmaryn, odrobina
skórki z cytryny-
woda letnia-2 łyżki-
oliwa z oliwek (jeśli nie jesteś na diecie możesz dodać dodatkowo 2 łyżki
masła)- łyżka płaska
serka kremowego o smaku
czosnkowymW rondlu o grubym spodzie, podsmaż delikatnie na
oliwie czosnek, dodaj
kaszę i 100 ml
wody. Zagotuj masę, ciągle mieszaj, jak
kasza wchłonie
wodę, dodaj kolejną porcję. Po około 12 minutach od zagotowania dodaj
szparagi (wcześniej obrane), ale dodaj tylko tą dolną cześć
szparaga jakieś 3/4 długości, same czubeczki odłóż na talerzyk z
boku, są one najdelikatniejszą częścią i wymagają krótkiej i delikatnej obróbki. Podlej całość
winem i dodaj
przyprawy.Jeśli nigdy nie obierałaś
szparagów to pamiętaj odciąć końce- tzw. zdrewniałe końcówki, około 3-4 cm od dołu. Obierz obieraczką skórkę do około połowy
szparaga. Teraz
szparagi są
młode i część zdrewniała nie jest zbyt duża.Po dodaniu
szparagów do
kaszy ciągle mieszamy, dodajemy
wodę i czekamy aż
kasza wchłonie. Całą potrawę przygotowujemy bez pokrywki, chcemy aby
szparagi zachowały swój piękny kolor! Ponadto
alkohol z
wina musi odparować.Po 10 minutach dodaj górne części
szparagów i
serek o smaku
czosnkowym, całośc gotuj około 3-5 minut.Pamiętaj aby
szparagi zachowały swoją delikatną chrupkość, nie rozgotuj ich!Do kaszotta możesz dodać cienko posiekaną
natkę pietruszki, wzbogaci to dodatkowo smak i aromat potrawy!

Całość podałam z zielonym koktajlem, w skład którego wchodził:
jarmuż,
szpinak,
pomarańcz,
banan, odrobina
mięty i
woda mineralna.

SMACZNEGO KOCHANI!Zapraszam Was na Facebooka Smykwkuchni i insta #smykwkuchniTam jestem codziennie!;-)))Buziaki!!!