Wykonanie
Wczoraj wieczorem odwiedzili nas znajomi. Mąż wymyślił, że dawno nie było okazji pod raclette. Mamy maszynkę na sześć osób, a z reguły zapraszamy dużo więcej. Tym razem miała być kolacja dla czwórki. Zapowiadało się idealnie. Stanęłam jednak przed małym wyzwaniem. Oboje są wegetarianami. Szyneczka odpada. Oczywiście były zwyczajowe
ziemniaki w mundurkach,
pieczarki poduszone na
maśle i
mieszanka warzyw (
cukinia,
papryka i
cebula). Zamiast
mięsa zrobiłam kuleczki z
białej fasoli. Wyszły świetnie i spokojnie mogą zastąpić
mięsne klopsy do obiady lub być po prostu przekąską. Do ich przygotowania potrzebowałam:2 puszki białej drobnej
fasolipół pęczka
natki pietruszkisezam1
jajkoodrobinę
bułki tartejsólpieprzolejMiałam mało czasu na przygotowanie kolacji, więc opłukaną
fasolę wrzuciłam do warka strunowego i potraktowałam młotkiem do kotletów, żeby zrobić z niej miazgę, ale nie pastę. Przełożyłam
fasolę do miski, dodałam posiekaną
pietruszkę,
sezam,
jajko, trochę
bułki,
sól i
pieprz. Dokładnie wymieszałam ręką, uformowałam kuleczki i smażyłam na głębokim
oleju. Wyszły bardzo smaczne. Okazało się jednak, że koleżanka nie toleruje glutenu. Następnym razem zamiast
bułki tartej użyję
mąki kukurydzianej.