Wykonanie
Pin It

Pascha to wielkanocny tradycyjny sernik na zimno, wywodzący się ze Wschodu, z Rosji i Ukrainy. Przygotowany jest z
białego sera ucieranego z
cukrem i
żółtkami. Według klasycznego przepisu paschę przygotowywało się
mleka, które gotowało się ze
śmietaną, tak powstawał
ser, który był bazą paschy. Ja poszłam trochę na skróty i przygotowałam paschę z gotowego
sera.


Czas przygotowania: 5 godzinSkładniki:500 g
tłustego białego sera4
żółtka125 g
cukru pudru100 g miękkiego
masła200 g
śmietanki 36%ziarenka z 1
laski wanilii2 garści
rodzynek2 garści
suszonej żurawiny2 łyżki
skórki pomarańczowej2 łyżeczki
żelatyny
Wykonanie:
Biały ser mielimy.
Żółtka z ziarenkami
wanilii ubijamy z
cukrem na puszystą masę. Dodajemy powoli kremówkę, cały czas ubijając. Następnie miskę z utartymi
żółtkami wkładamy do większego garnka z gorącą
wodą, garnek ustawiamy na kuchence na średnim ogniu. Masę mieszamy do momentu, aż zgęstnieje. Uważamy, aby się nie zagotowała, bo się zważy. Miskę zdejmujemy z garnka, do masy dodajemy
ser i ucieramy do uzyskania gładkiej masy, następnie dodajemy
masło i też ucieramy.
Żelatynę wsypujemy do szklaneczki, zalewamy ją 2 łyżkami
wody, odstawiamy na 10 minut. Następnie podgrzewamy w mikrofali, uważając aby
woda się nie zagotowała. Mieszamy, aż
żelatyna się rozpuści. Dodajemy do niej 2 łyżki masy i mieszamy, następnie przekładamy ją do reszty masy i miksujemy. Dodajemy wszystkie
bakalie, mieszamy i wykładamy na sitko wyłożone gazą lub tetrą. Sitko ustawiamy na talerzyku i wkładamy do lodówki na 4 godziny lub na całą noc.Po upływie tego czasu paschę wyjmujemy ma talerz, dekorujemy i podajemy.


Inspiracja: Moje wypieki