Wykonanie
Razem z mamą zawsze w święta pieczemy ciasta z przepisów najczęściej mojej babci i prababci. Mam wrażenie, że zawsze robimy wszystko na ostatnią chwilę, dlatego też dopiero niedawno wyjęłyśmy z piekarnika sernik.Sernik jest pyszny,
słodyczy dodają mu
żurawina i
rodzynki i w 100% robiony był przez moją mamę, także wszelkie zachwyty proszę kierować w jej stronę, szczególnie że połączyła trzy przepisy żeby wyszedł taki idealny. :)
1 kg
tłustego sera mielonego do sernika7
jajek -
żółtek i osobno ubitej piany250 g stopionego
masłaok 200 - 230 g
cukru pudru2 łyżki
mąki ziemnaczanej1
laska waniliigarść
suszonej żurawiny i
rodzynekŻółtka utrzeć z
cukrem.
Laskę wanilii należy przeciąć wzdłuż i wyskrobać środek, który dodać do
żółtek. Po trochu dodawać
sera i dalej ucierać na pulchną masę. Pod koniec dodać
mąkę ziemniaczaną i
masło. Wymieszać. Z
białek ubić pianę i dodać do masy. Następnie obtoczone w
mące bakalie dosypać i lekko wymieszać całość.Wylać na natłuszczoną blachę i piec w 180 stopniach przez ok 35-55 min (w zależności od wielkości blachy - wysokości ciasta).Smacznego! :)