Wykonanie
Kolejna pascha. Jeśli nie robiliście jej nigdy, warto spróbować. Jak dla mnie to najlepszy deser na święta. A do tego, jeśli umiecie zrobić wersję podstawową,
daje duże
pole do manewru. Cokolwiek sobie nie zamarzycie, można do niej dodać. Powstaje w ten sposób mnóstwo wersji i każda wspaniała. Tym razem wersja dla tych, co boją się produkcji domowego
twarogu, lub nie mają na to czasu.
Składniki:75 dag
tłustego sera15 dag
masła25 dag
cukru pudru5
żółtek ugotowanych na twardo
żurawina suszona (według uznania, dałam około szklanki)Wykonanie:
Ser zemleć razem z
żółtkami.
Masło ucierać, dodając stopniowo
cukier. Następnie dodawać stopniowo
zmielony ser i nadal ucierać. Na koniec dodać pokrojoną
żurawinę. Całość przełożyć do foremki (lub kilku mniejszych, tak jak u mnie). Przykryć folią, wierzch obciążyć i wstawić na noc do lodówki.
/wydrukuj przepis/