ßßß Cookit - przepis na Pascha orzechowa

Pascha orzechowa

nazwa

Wykonanie

Co roku na Wielkanoc staram się przygotować paschę. To moje ulubione ciasto. Bez mąki, za to z dużą ilością bakalii. Tę przygotowałam z 1,5 l mleka prosto od krowy. Wyszła idealna, dodatek mielonych orzechów świetnie podkręcił smak ciasta. Zdecydowanie lepiej niż dodatek kawałków orzechów.
Składniki:
1,5 l mleka (świeżego, nie UHT)
6 jajek
2 laski wanilii
100 g cukru pudru
300 g śmietany
200 g masła
60 g mielonych orzechów włoskich
garść suszonej żurawiny
garść rodzynek
garść kandyzowanej skórki pomarańczowej
Wykonanie:
Mleko zagotować z rozciętymi laskami wanilii. Jajka wymieszać w misce ze śmietaną. Kiedy mleko zacznie się gotować wyjąć wanilię i wlać mieszankę jajeczną. Gotować na małym ogniu cały czas mieszając aż mleko się zwarzy. Kiedy twaróg oddzieli się od serwatki odcedzić twaróg i wyłożyć na sitko wyłożone gazą. Odstawić na około 30 minut, żeby dokładnie go odcedzić.
Miękkie masło utrzeć z cukrem. Dodawać po łyżce ostudzonego twarogu cały czas ucierając. Do gotowej masy dodać mielone orzechy, żurawinę i rodzynki. Wymieszać. Dużą miskę wyłożyć gazą. Przełożyć gotową masę i dokładnie docisnąć. Przykryć z wierzchu gazą i przykryć czymś ciężkim. Odstawić na noc do lodówki. Następnego dnia wyjąć gotową paschę z miski i ewentualnie udekorować.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2016/03/Pascha-orzechowa.html