Wykonanie
Co roku na Wielkanoc staram się przygotować paschę. To moje ulubione ciasto. Bez
mąki, za to z dużą ilością
bakalii. Tę przygotowałam z 1,5 l
mleka prosto od krowy. Wyszła idealna, dodatek mielonych
orzechów świetnie podkręcił smak ciasta. Zdecydowanie lepiej niż dodatek kawałków
orzechów.
Składniki:1,5 l
mleka (świeżego, nie UHT)6
jajek2
laski wanilii100 g
cukru pudru300 g
śmietany200 g
masła60 g mielonych
orzechów włoskichgarść
suszonej żurawinygarść
rodzynekgarść kandyzowanej
skórki pomarańczowejWykonanie:
Mleko zagotować z rozciętymi
laskami wanilii.
Jajka wymieszać w misce ze
śmietaną. Kiedy
mleko zacznie się gotować wyjąć
wanilię i wlać mieszankę jajeczną. Gotować na małym ogniu cały czas mieszając aż
mleko się zwarzy. Kiedy
twaróg oddzieli się od
serwatki odcedzić
twaróg i wyłożyć na sitko wyłożone gazą. Odstawić na około 30 minut, żeby dokładnie go odcedzić.Miękkie
masło utrzeć z
cukrem. Dodawać po łyżce ostudzonego
twarogu cały czas ucierając. Do gotowej masy dodać mielone
orzechy,
żurawinę i
rodzynki. Wymieszać. Dużą miskę wyłożyć gazą. Przełożyć gotową masę i dokładnie docisnąć. Przykryć z wierzchu gazą i przykryć czymś ciężkim. Odstawić na noc do lodówki. Następnego dnia wyjąć gotową paschę z miski i ewentualnie udekorować.