Wykonanie
Cześć!Pascha czyli potrawa wielkanocna, która się bardzo zakorzeniła w naszej kulturze i zwyczajach wielkanocnych.
Ten słodki deser przybył do nas z okolic Rosji i Ukrainy.Jak pewnie większość z Was wie, jest przyrządzana na bazie
białego sera,
jajek,
śmietany i
bakalii.Ja
mogę się pochwalić, że przepis, który widzicie poniżej to była moja pierwsza próba zrobienia tego deseru, postanowiłam, że zrobię ją od początku, czyli od samego
mleka (
mleka nie robiłam :D). Nie skorzystałam z opcji kupienia gotowego
sera w sklepie.Trochę więcej pracy włożyłam w nią, ale efekt jest bardzo zadowalający i Was również gorąco zachęcam do zrobienia jej!Tylko pamiętajcie, potrzebujecie dwóch dni na zrobienie jej :-).Zapraszam!Składniki:
Ser:1 l
mleka3
jajka (duże)330 ml
śmietany (kwaśnej)pół
laski wanilii125 g
masła (miękkiego)1/2 szklanki
cukru pudru (ewentualnie nieco mniej)2 garści
rodzynek1 garść
suszonej żurawinygarść
płatków migdałowych (można je zrumienić na patelni)kilka fig
sok pomarańczowy (najlepiej świeżo wyciśnięty)skórka otarta z połowy
pomarańczyWykonanie:Pracę rozpoczynamy od zrobienia
sera (osoby trochę bardziej "leniwe" mogą kupić gotowy, dwukrotnie mielony).
Laskę wanilii rozcinamy i wrzucamy do
mleka, które gotujemy aż zawrze. Następnie dodajemy do niego
jajka wymieszane ze
śmietaną i gotujemy powoli, na małym ogniu, aż płyn się zwarzy czyli powstaną kawałki
sera, a na wierzchu pojawi się płyn, czyli
serwatka. U mnie trwało to 30 minut.Następnie zestawiamy z ognia i studzimy.
Laskę wanilii wyciągamy, wydłubujemy z niej ziarenka i dodajemy do
sera. Na durszlaku rozkładamy gazę, wykładamy na nią masę i zostawiamy do odcieknięcia na kilka godzin, ja zostawiłam ją na noc.
Bakalie zalewamy pogrzanym
sokiem pomarańczowym, tak aby je całkiem zakrył, moczymy ok 15 minut i odsączamy.
Masło miksujemy z
cukrem na puszystą masę i po łyżce dodajemy nasz
ser, ciągle miksując aż masa będzie gładka.Na koniec dodajemy
bakalie i dokładnie mieszamy.Wybieramy naczynia w jakich będziemy przygotowywać paschę. Ja wybrałam małe foremki na babeczki.
Każde naczynie wykładamy podwójną warstwą gazy, wkładamy nasz
ser, dokładnie dociskamy i wiążemy gazę.Wstawiamy do lodówki, najlepiej na kolejną noc, aczkolwiek wystarczy kilka godzin aby masa lekko stężała.Przed podaniem wyciągamy z foremki i usuwamy gazę, wierzch dekorujemy np. startą
skórką z cytryny i
pomarańczy.Smacznego!