ßßß Cookit - przepis na Tofu z warzywami w curry.

Tofu z warzywami w curry.

nazwa

Wykonanie

Tofu w mojej kuchni wróciło do łask. Na jakiś czas o nim zapomniałam, ale znów się lubimy. Chyba najfajniejsze w nim jest to, że samo w sobie nie jest zbyt wyraziste, przez co łatwo przejmuje obce smaki. To nadaje mu uniwersalności - świetnie sprawdza się zarówno w daniach na słono, jak i deserach (np. w popularnym tofurniku). Dzisiaj proponuję Wam wersję obiadową, gdzie tofu ma za zadanie wzbogacić potrawę w białko. Kto nie lubi lub z pewnych powodów nie może jeść soi, może spokojnie dodać w zamian kurczaka/indyka.
Składniki (3 porcje):
1 szklanka czarnego ryżu pełnoziarnistego - można też użyć brązowego, ale czarny lepiej pasuje wizualnie
2 szklanki wody
1 łyżeczka oleju kokosowego
1 czerwona cebula, drobno pokrojona
2 ząbki czosnku, przepuszczone przez praskę
1 czerwona papryka, pokrojona w cienkie paski
2 duże marchewki, obrane i pokrojone w plasterki/kostkę
200 g pieczarek, pokrojonych w plasterki
1 kostka tofu naturalnego, użyłam serka z Polsoji (link) - pokrojonego w kostkę
2 szklanki mleka kokosowego (z kartonu)
1 szklanka bulionu warzywnego
1 łyżka przyprawy curry w proszku
2 łyżeczki kurkumy
1 cm startego imbiru
3 - 4 łyżki soku z limonki
garść szpinaku
1. Do garnka dodaj ryż i wodę, doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz ogień, przykryj i gotuj kilkanaście minut aż ryż będzie miękki.
2. W tym czasie na patelni podsmaż cebulę na oleju. Następnie dodaj czosnek, imbir, marchew, paprykę i pieczarki, gotuj jeszcze przez 2 minuty.
3. Dodaj curry, kurkumę, mleko, bulion i tofu, wymieszaj. Doprowadź do wrzenia, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 10 - 15 minut, aż marchewka zmięknie.
4. Wyłącz ogień, dodaj sok z limonki i szpinak, delikatnie wymieszaj, aż liście zmiękną.
5. Podawaj na ciepło z ryżem.
Energia
(1 porcja)
Białko
Tłuszcz
Węglowodany
Błonnik
467 kcal
22 , 7 g
16 , 7 g
62 g
8 g
Źródło:http://www.powiedzdietomnie.pl/2016/03/tofu-z-warzywami-w-curry.html