Wykonanie

Tofu w mojej kuchni wróciło do łask. Na jakiś czas o nim zapomniałam, ale znów się lubimy. Chyba najfajniejsze w nim jest to, że samo w sobie nie jest zbyt wyraziste, przez co łatwo przejmuje obce smaki. To nadaje mu uniwersalności - świetnie sprawdza się zarówno w daniach na słono, jak i deserach (np. w popularnym tofurniku). Dzisiaj proponuję Wam wersję obiadową, gdzie
tofu ma za zadanie wzbogacić potrawę w
białko. Kto nie lubi lub z pewnych powodów nie może jeść soi, może spokojnie dodać w zamian kurczaka/indyka.Składniki (3 porcje):1 szklanka czarnego
ryżu pełnoziarnistego - można też użyć brązowego, ale czarny lepiej pasuje wizualnie2 szklanki
wody1 łyżeczka
oleju kokosowego1
czerwona cebula, drobno pokrojona2 ząbki
czosnku, przepuszczone przez praskę1
czerwona papryka, pokrojona w cienkie paski2 duże
marchewki, obrane i pokrojone w plasterki/kostkę200 g
pieczarek, pokrojonych w plasterki1 kostka
tofu naturalnego, użyłam
serka z Polsoji (link) - pokrojonego w kostkę2 szklanki
mleka kokosowego (z kartonu)1 szklanka
bulionu warzywnego1 łyżka
przyprawy curry w proszku2 łyżeczki
kurkumy1 cm startego
imbiru3 - 4 łyżki
soku z limonkigarść
szpinaku1. Do garnka dodaj
ryż i
wodę, doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz ogień, przykryj i gotuj kilkanaście minut aż
ryż będzie miękki.2. W tym czasie na patelni podsmaż
cebulę na
oleju. Następnie dodaj
czosnek,
imbir,
marchew,
paprykę i
pieczarki, gotuj jeszcze przez 2 minuty.3. Dodaj
curry,
kurkumę,
mleko,
bulion i
tofu, wymieszaj. Doprowadź do wrzenia, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 10 - 15 minut, aż
marchewka zmięknie.4. Wyłącz ogień, dodaj
sok z limonki i
szpinak, delikatnie wymieszaj, aż liście zmiękną.5. Podawaj na ciepło z
ryżem.Energia(1 porcja)
BiałkoTłuszczWęglowodanyBłonnik467 kcal22 , 7 g16 , 7 g62 g8 g
