Wykonanie
Muffinki sernikowe na ciemnym spodzie z
bitą śmietaną malinową i
owocami. Smaczne idealne do
kawki lub na przyjęcia.

Składniki na ciasto :100 g
margaryny2 łyżki
kakao2
jajka4 łyżki
cukru2 łyżki
konfitury wiśniowej lub frużeliny owocowej1 płaska łyżeczka
proszku do pieczenia100 g
mąki pszennejMasa serowa :600 -700 g
sera wiaderkowego1
budyń waniliowy bez
cukru3-4 łyżki
cukru1
cukier waniliowy2 łyżki
oleju1
jajkoŚmietana :300 ml
śmietany 30 %1
cukier waniliowy1 łyżka
cukru2 płaskie łyżeczki
żelatyny rozpuszczone w 1/4 szklance wrzątkumrożone lub świeże
owoce (
maliny ) opcjonalnie 2-3 łyżki
borówki do dekoracjiPrzygotowanie :W rondelku na małym ogniu roztopić
margarynę, dodać
kakao i
cukier. Wymieszać do rozpuszczenia się składników i zagotować. Odstawić i ostudzić, następnie dodać
konfiturę,
jajka, przesianą
mąkę z
proszkiem do pieczenia. Wymieszać do połączenia się składników.
Twaróg przekładamy do miski i mieszamy z
cukrem,
budyniem,
jajkiem i
olejem. W razie konieczności dosładzamy.Papilotki na muffinki rozkładamy do formy na muffinki. Nakładamy po łyżce ciasta
czekoladowego, resztę foremek uzupełniamy masą
serową. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 *C, przez około 30 minut. Serniczki po upieczeniu trochę opadną.Studzimy na metalowej kratce.Bardzo zimną
śmietanę ubijamy robotem z
cukrami na sztywno, następnie dalej ubijając dodajemy rozgniecione
maliny i wlewamy ostudzoną
żelatynę. Dokładnie mieszamy. Odkładamy do lodówki na 15 minut.Stężałą
śmietanę nakładamy do szprycy i dekorujemy serniczki, posypujemy
owocami.Smacznego.
