Wykonanie
Muffinki są wyśmienitą przekąską, zarówno do
kawy jak i do podjadania. Wersja klasyczna, czekoladowa z
malinami świetnie poprawia humor, są puchate i wilgotne. Natomiast moje dzieci chętnie zabierają je do szkoły.

SKŁADNIKI: na 12 babeczek1 szklanka
mąki pszennej80 ml
oleju2 łyżki gęstej
śmietany1/2 szklanki
cukru3
jajka2 łyżki
kakao2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sodkipowidła
malinowe lub świeże
maliny ( około 1 szklanka )kilka
owoców do ozdoby
cukier puder do posypaniaPRZYGOTOWANIE :Całe
jajka ( bez skorupek ) ubijamy mikserem na puch.
Mąkę,
kakao,
proszek do pieczenia i
sodkę dokładnie mieszamy w miseczce.Do ubitych
jajek dodajemy
cukier i dalej ubijając wlewamy
olej i
śmietanę.Wsypujemy suche składniki, mieszamy na wolnych aż ciasto stanie się gładkie .Formę do muffinek wykładamy papilotkami, nakładamy do nich po dużej łyżce ciasta.Na środek każdej babeczki nakładamy po łyżeczce powideł
malinowych lub świeżych
malin.Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 * C, przez około 30 minut. Muffinki studzimy, posypujemy
cukrem pudrem oraz ozdabiamy
owocami.Smacznego.