Wykonanie
Ispanaklı Kek- taka jest oryginalna nazwa popularnego u nas ostatnio "Leśnego mchu". Ciasto to jest jednym z tradycyjnych tureckich wypieków. Nie jest ono trudne do przygotowania, nie potrzeba także do niego wyszukanych składników. Zielony kolor to zasługa
szpinaku, ale wbrew pozorom, ciasto nie jest wytrawne. Dobrze smakuje z ziarenkami
granatu, lecz zmodyfikowałam nieco przepis i blaty posmarowałam
galaretką porzeczkową, taką z
cukrem żelującym, robioną latem- z
galaretką z
torebki raczej nie osiągnęłabym zadowalającego efektu.
Porzeczka okazała się strzałem w dziesiątkę. Ciasto najlepiej smakowało w dniu zrobienia, na drugi dzień
szpinak był wyczuwalny. Wypiek powtórzę tylko jeśli
będę chciała zaskoczyć gości niecodziennym kolorem ciasta. Zniknęło ono dość szybko z tortownicy, ale wraz z resztą domowników uznaliśmy, że są lepsze słodkości.
Składniki na tortownicę 26cm:Ciasto:450g mrożonego rozdrobnionego
szpinaku1 szklanka
cukru3
jajka1 szklanka
oleju2 szklanki
mąki pszennej3 płaskie łyżeczki
proszku do pieczeniaKrem:200ml
śmietany 30-36%250g
mascarpone1 łyżka
cukru pudru (do kremu)
owoce do ozdoby
Szpinak rozmrozić, odsączyć na sitku, resztę
wody odcisnąć w rękach. W misce utrzeć mikserem
jajka z
cukrem, wlać
olej dalej miksując, następnie dodać
mąkę i
proszek do pieczenia. Miksować do połączenia składników. Dodać odsączony
szpinak i wymieszać łyżką do uzyskania jednolitej masy. Wlać ciasto do formy wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 1 godziny w 180 stopniach do suchego patyczka. Z wystudzonego ciasta odciąć wierzch, pokruszyć na mniejsze kawałki. W misce ubić
śmietanę, dodać
cukier puder i
serek mascarpone, wymieszać do połączenia składników. Wyłożyć na placek, na wierzch wysypać pokruszone ciasto i
owoce. Wstawić do lodówki przynajmniej na 2h.
Jak już
pisałam na początku, nie dekorowałam ciasta
owocami, lecz smarowałam blaty
galaretką z
czerwonej porzeczki. Ciasto miało być jednocześnie
tortem, stąd przekroiłam je na pół i brzegi także posmarowałam kremem, co widać na pierwszym zdjęciu.