ßßß
Składniki:Ciasto:450 g. szpinaku (rozdrobnionego!)3 jajka3/4 szklanku cukru1 szklnaka oleju2 szklanki mąki pszennej2 kopiate łyżeczki proszku do pieczeniaKrem śmietankowy:150 ml. śmietany kremówki 30% lub 36%250 g. serka mascarpone2 łyżki cukru pudru
Etapy przygowania:1. Ciasto: Jeżli mamy mrożony szpinak to rozmrażamy go na sitku, odciskamy z nadmiaru wody. Jeżli chcemy, aby ciasto miało bardziej jednolity kolor, to miksyjemy go dodatkowo blenderem. Jeżli mamy świeży szpinak (bez łodyżek) to umieszczamy go od razu w blenderze i rozdrabniamy.2. Do miski wbijamy jajka – w całości i wsypujemy cukier. Rozpoczynamy ubijanie – ubijamy za pomocą miksera ustawionego na najwyższe obroty, do momentu, aż powstanie puszysta masa, która podwoi swoją objętość i stanie się jasna. Następnie wlewamy powoli olej, cały czas miksując. Dodajemy rozdrobniony szpinak i całość mieszamy drewnianą łyżką do połączenia składników. Na sam koniec dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ponownie mieszamy.3. Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy ok. 24 cm. wyłożonej pa pierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 170 ºC, przez ok. 35 minut do tzw. "suchego patyczka".4. Krem : Śmietanę z cukrem pudrem ubijamy za pomocą miksera, a następnie dodajemy serek mascarpone. Całość miksujemy do momentu uzyskania gęstego kremu.5. Upieczone ciasto kroimy na dwa blaty. Pierwszy blat (powinien być wiekszy) smaruemy kremem śmietankowym i posypujemy granatem. Całość przykrywamy drugim blatem, które lekko kruszymy na wierzchu i ponownie posypujemy granatem.






Smacznego !!