Wykonanie
Pyszne , wilgotne ciasto o smaku piernika z dodatkiem jabłuszek i
bakalii . Nie można sie oprzec temu smakowi :) Ciasto należy do grupy ciast "ucieranych" i oprócz przygotowania
jabłek, przygotowanie ciasta trwa dosłownie chwilkę.żródło: książka "Serniki, szarlotki, makowce"

Składniki2 szkl.
mąki pszennejszklanka
cukru ( dodałam
cukru trzcinowego)4
jajka1/2 szkl.
olejułyżka
miodu2 łyżki
kakaołyżeczka
sodyłyżeczka
proszku do pieczeniałyżeczka
przyprawy do piernika ( dodałam 2 łyżeczki - lubię smak piernika )3 średnie
jabłka10 dag posiekanych
orzechów włoskich ( nie miałam
orzechów to dodałam 15 dag
bakalii)
cukier puder do posypania na wierzchu
Jajka z
cukrem ubijamy tak długo , aż
zrobi sie piękny biały krem. Nadal miksując dodajemy
miód ,
olej,
kakao,
sodę ,
proszek do pieczenia,
przyprawe do piernika i
mąkę.
Jabłka myjemy , wyjmujemy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę.Do ciasta dodajemy
jabłka i
bakalie, lekko całośc mieszamy , wylewamy do dużej keksówki i pieczemy w temp. 180 C ok. 50 minut.Na wierzch sypiemy
cukier puder.