Wykonanie
Długi czas myślałam że kiszone
cytryny to nie do końca moje smaki. Podjęłam kiedyś próbę ich ukiszenia ale zupełnie się nie udały. Robiłam też kiszone
cytryny na szybko, niby nie najgorsze ale też bez zachwytu (ale nie są złe, więc jeżeli nie macie możliwości kupienia dobrych ukiszonych
cytryn, warto skorzystać z tego przepisu) . I pewnie do dzisiaj tkwiłabym w przekonaniu ze
mogę się bez
cytryn obejść, gdyby nie fakt, że znaleźliśmy świetne ich źródło. I nagle okazało się, że są świetne! Że bardzo je lubię, że podkręcają każde danie. Tak więc teraz weszły już do naszej kuchni na dobre i regularnie robię dania z ich dodatkiem.
Baranina i kiszona
cytryna to połączenie znakomite. Podajcie z bulgurem, będzie pysznie. Wszystkim polecam!Przepis, z lekkimi zmianami, z książki "The slow cook book" - Heather Whinney

składnikiok 600 -700 g
baraniny bez kości, np
łopatki, pokrojonej w 2,5 cm kostki2 łyżki posiekanej
natki pietruszki + dodatkowo do podania2 łyżki posiekanej
kolendry + dodatkowo do podania1
cebula pokrojona w kostkę3-4 ząbki
czosnku, posiekaneok 4 cm kawałek
imbiru, obrany i drobno pokrojony100 ml
oliwy z oliwek1 łyżka
soku z cytryny400 ml gorącego
bulionu najlepiej jagnięcego2 kiszone
cytryny, pokrojone w mniejsze kawałki, pestki usunięteparę sztuk zielonych i czarnych
oliweksól i
pieprz czarny, świeżo mielonyprzygotowanieDzień przed gotowaniem, wymieszać w misce
pietruszkę,
kolendrę,
cebulę,
czosnek,
imbir,
oliwę,
sok z cytryny. Dodać
mięso, dobrze wymieszać, przykryć, wstawić na noc do lodówki.Drugiego dnia wolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją.
Mięso wyjąć z marynaty - marynatę zachować - obsmażać na niewielkiej ilości
oliwy tak aby ładnie się zrumieniło ze wszystkich stron.Przełożyć
mięso do misy wolnowaru, dołożyć marynatę,
oliwki i kiszone
cytryny. Na patelnię na której smażyliśmy
mięso, wlać
bulion, zagrzać, zdrapując z dna drewnianą szpatułką wszystkie smaki.
Bulion przelać do wolnowaru. Należy wlać tyle, aby
mięso było tylko lekko przykryte. Jeżeli nie zużyjemy całego
bulionu, odstawmy go na bok, może przydać się później. Gotować przez 3-4 godziny w ustawieniu high, lub 6-8 godzin w ustawieniu low. W połowie gotowania warto
mięso wymieszać, jeżeli trzeba dolać
bulion, sprawdzić smak sosu i w razie potrzeby dosolić. Po ugotowaniu doprawić wszystko
pieprzem i ewentualnie
solą. Podawać posypane listkami
kolendry i
pietruszki. Smacznego!





