ßßß Cookit - przepis na Pieczona golonka z indyka

Pieczona golonka z indyka

nazwa

Wykonanie

Wiem, że golonka dla większości osób nie kojarzy się zbyt dobrze. Nasze wyobrażenie jest związane z wielką, tłustą wyżerką dla Panów, którzy zapijają to piwem
Ok, może troszeczkę przesadziłam, ale w dużej części domów to akurat rzadkość. Dziś proponuję takie przyrządzenie golonki, że powinna posmakować każdemu.
Tak upieczoną golonką z indyka można zastąpić kurczaka i wszyscy domownicy powinni być zadowoleni. Moja prawie 3 letnia Zuzia zajadała się mięskiem, bo było idealnie przyprawione, soczyste i kruche – palce lizać!
Składniki :
1 średnia cebula lub pół dużej
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka świeżego imbiru (możesz użyć też zmielonego – czyt. poniżej)
1 łyżeczka kolendry
2 łyżki soku z cytryny
3 łyżki oliwy
sól do smaku
Przygotowywanie naszych golonek zaczynamy dzień wcześniej – najlepiej wieczorkiem, bo powinny poleżeć w przygotowanej przez nas marynacie w lodówce przez noc.
Golonki myjemy i osuszamy i zabieramy się do przygotowania marynaty:
cebulkę kroimy w drobna kosteczkę;
czosnek przeciskamy przez praskę;
obieramy i ścieramy na tarce potrzebną ilość imbiru (ja dodatkowo dołożyłam jeszcze jedną łyżeczkę imbiru z pomarańczami – po prostu ostatnio w sklepie natknęłam się na takie połączenie, które bardzo mi się spodobało;
kolendrę w ziarenkach rozgniatamy w moździerzu lub jak go nie macie, w małej miseczce trzonkiem noża;
przygotowujecie sok z cytryny i sól w zależności od smaku.
Wszystkie te składniki mieszamy razem w jednej miseczce z 3 łyżkami oleju. Powstałą marynatą do ostatniej kropli polewamy nasze golonki i przykryte (owinięte np. folią spożywczą) wstawiamy na noc do lodówki.
Następnego dnia pieczemy je w naczyniu żaroodpornym (które możesz delikatnie natłuścić – olejem, margaryną) w piekarniku rozgrzanym do około 180’C przez około 90 minut. W trakcie pieczenia podlewaj je powstałym sosem, a jeżeli uznasz że jest go za mało, polewaj dodatkowo odrobinką wody. Pod koniec pieczenia, kiedy mięso jest już ładnie zrumienione, sprawdź np. patyczkiem, czy mięso jest już miękkie.
Możesz je tak jak ja podać z pieczonymi ziemniaczkami, które wstawiłam do piekarnika na jakieś pół godziny przed wyjęciem golonek, a posypałam je wcześniej, po umyciu i pokrojeniu, przyprawą do ziemniaków.
Podaj z ulubiona surówką, polecam buraczki. Smacznego.
Źródło:http://bettycook.pl/2014/11/pieczona-golonka-z-indyka