Wykonanie
Dziś proponuję Wam porcję zdrowia jaką są
buraczki. Kto nie wie jak są wartościowe, ten może dowiedzieć się tego w końcowej części tego wpisu.Przyznajcie się, czy są wśród Was osoby nie lubiące buraczków? W takiej czy innej wersji... ja nie znam, choć myślę, że i takie osóbki istnieją. Jednak jeśli lubicie
buraki, pragnę przypomnieć Wam o istnieniu tej wspaniałej i tradycyjnej sałatki dodającej witalności i siły :)
Potrzebujecie:7
buraków (mniejszych)1
cebula1 łyżka
soku z cytryny2 łyżki
oliwy z oliwek/oleju lnianego, lub innego roślinnego
sól do smaku
Buraki gotujemy w łupinkach, około 30min. od czasu zagotowania się
wody. Choć czas może być dłuższy i jest to zależne od gatunku i wielkości
buraków. Po ugotowaniu
buraki zalewamy zimną
wodą i obieramy. Gdy ostygną ścieramy na tarce jarzynowej.
Cebulę obieramy i kroimy w drobna kostkę, solimy i dodajemy do
buraków. Mieszamy i doprawiamy
sokiem z cytryny,
olejem i
solą. Mieszamy ponownie i zostawiamy na 20-30 min. aby się połączyły smaki.Smacznego :)CZY WIESZ ŻE:Czerwone
buraki powinny jeśli nie regularnie to często gościć na naszych stołach, ponieważ są naturalnym źródłem witamin C oraz B1. Oprócz tego, zawierają również znaczne ilości magnezu, wapnia,
sodu i potasu, a ponadto – dwa metale, to znaczy cez i rubid. Wszystkie te składniki mają ogromne znaczenie w zwalczaniu chorób i złośliwych nowotworów. Oczywiście zawartość witamin i składników mineralnych zależy w znacznym stopniu od rodzaju i odmiany
buraka, jednak o tym powiemy w kolejnych artykułach naszego serwisu.Jak się okazuje, picie soku z
buraków korzystnie wpływa na oczyszczenie
krwi i pomaga usuwać z ciała kwasy i inne, szkodliwe substancje.
Buraki pobudzają również procesy trawienne, wspomagające szybszą przemianę materii. Można więc w tym miejscu stwierdzić, iż
buraki mogą przyczynić się w dużej mierze do kontrolowanej utraty wagi oraz wspomagają walkę z otyłością. Aby skutecznie oczyścić i wzmocnić organizm, zalecane jest picie około pół szklanki soku z
buraków na dzień, najlepiej przed posiłkami.Co więcej, w okresie jesienno-zimowym warto pić sok z
buraków lub przygotowywać potrawy z
burakami, ponieważ pomagają one w leczeniu objawów grypy, anginy i przeziębienia. Co więcej, spożywanie
buraków zaleca się szczególnie osobom, jedzącym na co dzień znaczne ilości
mięsa i
pieczywa.
Buraki doprowadzają bowiem do pewnej równowagi chemicznej, będącej synonimem zdrowia i zbilansowanej diety.