Wykonanie
Zupa powstała trochę przez przypadek - takie składniki były akurat w domu a musiałam szybko zrobić coś sycącego na obiad. Wpadł mi gdzieś kiedyś w oko przepis na zupę z dyni z dodatkiem
mleka kokosowego, a że i ono było, postanowiłam też je dodać. Zupa wyszła gęsta i bardzo pożywna. I bardzo smaczna. Ja swoją zupę miksowałam ale można warzywa tylko rozgnieść.
składniki1 łyżka
oliwy z oliwek1
cebula pokrojona w kostkę1 łyżeczka
kurkumy3- 4 ząbki
czosnku, rozgniecione400 g
kalafiora podzielonego na różyczki500 g dyni, obranej, bez pestek, grubo pokrojonej400 ml (puszka)
mleka kokosowego500 ml
bulionu warzywnego lub
wywaru z kurczakaSól i
pieprz do smakudo podania
pestki dyni, grzanki,
kolendra,
płatki ostrej papryki - dowolnieprzygotowanieWarzywa naszykować zgodnie z opisem -
cebulę pokroić w kostkę,
kalafior podzielić na różyczki,
dynię jeżeli to konieczne obrać, pozbawić pestek , pokroić w grubą kostkę.Rozgrzać
olej w głębokiej, dużej patelni lub garnku, dodać
cebulę,
czosnek i
kurkumę. Dusić na małym ogniu aż
cebula i
czosnek zmiękną ( bez zrumieniania).Dodać
dynię,
kalafior i mieszać przez chwilę, podgrzewając.Dodać
mleko kokosowe, dokładnie wymieszać, następnie dodać
bulion, doprowadzić do wrzenia, przykryć. Zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez ok 15 minut, aż warzywa będą miękkie. W razie potrzeby dodać więcej
bulionu. Zupę lekko przestudzić, a następnie zmiksować blenderem, albo rozgnieść warzywa widelcem lub tłuczkiem do
ziemniaków jeżeli wolimy zupę mniej gładką.Doprawić
solą i
pieprzem. Posypać
pestkami dyni lub grzankami,
kolendrą. Smacznego!