Wykonanie
No, po prostu śliczne
jaja! I żadnych sztucznych barwników! Faszerowałam je
bryndzą, ale sądzę że najprostszy farsz ze
szczypiorkiem lub
łososiem też byłby dobry. A
jajka są tak ładne, że właściwie można je podać bez żadnych dodatków.

składnikido farbowania:mała
czerwona kapusta (ok 500 g)1000 ml
wody2 łyżki
octu1 łyżka
soli6 ugotowanych
jajek2 łyżki posiekanego
koperku +
koperek do przybrania1 nieduża
szalotka - drobno pokrojona6 łyżeczek
bryndzy6
suszonych pomidorów z
olejusól,
pieprzmajonez lub
jogurt - opcjonalnieprzygotowaniePrzygotować
wywar z
kapusty. Liście
kapusty poodcinać, ułożyć w garnku, zalać
wodą, dodać
sól i
ocet. Zagotować, gotować na niewielkim ogniu przez 30 minut. Z gotowego
wywaru wyjąć liście, włożyć do niego ugotowane, obrane
jajka. Trzymać tak długo aż uzyskają kolor odpowiednio intensywny. Po godzinie moje
jajka już były niebieskie.Po ufarbowaniu
jajka przekroić na pół, wyjąć
żółtka.
Koperek drobno posiekać. Do blendera włożyć
żółtka,
suszone pomidory,
bryndzę,
szalotkę. Wszystko zmiksować, przełożyć do miski, wymieszać z
koperkiem, jeżeli masa wydaje się nam zbyt gęsta możemy dodać trochę
majonezu lub gęstego
jogurtu. Doprawić
solą i
pieprzem, do smaku. Farszem napełniać połówki
jajek. Przybrać
koperkiem. Smacznego!





