Wykonanie
Pewnie każdy z Was je już jadł, ale mimo to zdecydowałam się zamieścić na nie przepis. Do tej
pory są to moje ulubione
jajka faszerowane. Nadają się nie tylko na Wielkanoc, ale także i na każdą inną okazję. U mnie były
hitem organizowanego przeze mnie ostatnio wieczorku polskiego 😉
Składniki:10
jajek500 g
pieczarek2 łyżki
majonezu1/2 łyżeczki mielonego
pieprzupęczek
koperku2 łyżki
oleju roślinnego do smażenia
sól do gotowania
jajek1.
Pieczarki obieramy, myjemy i kroimy w bardzo drobną kostkę. Smażymy ok. 8 minut. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na sicie.2.
Jajka gotujemy na twardo, jednak nie dłużej niż 8 minut, gdyż gotowane dłużej mają szarą otoczkę wokół
żółtka (związki siarki). Gotujemy je z łyżeczką
soli, co sprawia, że później łatwiej je obrać.3. Po ugotowaniu studzimy w zimnej wodzie i obieramy. Przekrawamy na pół.
Żółtka wyjmujemy i przekładamy do miseczki, w której rozgniatamy je widelcem.4. Do rozgniecionych
żółtek dodajemy
pieczarki,
majonez i
pieprz. Mieszamy i nakładamy porcje do ułożonych na półmisku
białek. Dekorujemy gałązkami
koperku.