ßßß
Składniki:10 jajek500 g pieczarek2 łyżki majonezu1/2 łyżeczki mielonego pieprzupęczek koperku2 łyżki oleju roślinnego do smażeniasól do gotowania jajek1. Pieczarki obieramy, myjemy i kroimy w bardzo drobną kostkę. Smażymy ok. 8 minut. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na sicie.2. Jajka gotujemy na twardo, jednak nie dłużej niż 8 minut, gdyż gotowane dłużej mają szarą otoczkę wokół żółtka (związki siarki). Gotujemy je z łyżeczką soli, co sprawia, że później łatwiej je obrać.3. Po ugotowaniu studzimy w zimnej wodzie i obieramy. Przekrawamy na pół. Żółtka wyjmujemy i przekładamy do miseczki, w której rozgniatamy je widelcem.4. Do rozgniecionych żółtek dodajemy pieczarki, majonez i pieprz. Mieszamy i nakładamy porcje do ułożonych na półmisku białek. Dekorujemy gałązkami koperku.