Wykonanie
Nie ma tłustego czwartku bez pączków. U mnie bez domowych pączków. Robione raz do roku z "
sercem i duszą" smakują wyjątkowo. Zapraszam.


SKŁADNIKI:10 dag
drożdży1 kg
mąki15 dag
cukru1/2 l
mleka6
żółtekjajko1/2
laski waniliiskórka z cytrynysólkieliszek
spirytusu6 łyżek
olejuDodatkowo
smalec do smażenia
konfitura z różycukru pudru do posypaniaWYKONANIE
Drożdże rozcieramy z łyżką
cukru, 20 dag
mąki i 1/2 szklanki
mleka.Robimy rozczyn, pozostawiamy do wyrośnięcia.
Jajko ucieramy z
żółtkami i resztą
cukru, dodajemy przesianą
mąkę, rozczyn,
wanilię oraz, otartą
skórkę z cytryny. Wlewamy pozostała ilość
mleka szczyptę
soli i
spirytus.Wyrabiamy, aż na powierzchni ukażą się pęcherzyki powietrza i ciasto będzie odstawało od ręki.Dodajemy
olej i chwilę wyrabiamy. Formujemy kulę i odkładamy ją na ok 15 min.Kiedy cisto zacznie rosnąć, wyrabiamy. Formujemy w ręku małe krążki, nakładamy pół łyżeczki
konfitury, zlepiamy, robimy kulkę i odkładamy na stolnicę oprószoną
mąką.Pozostawiamy do wyrośnięcia. Można również rozwałkować ciasto i robić tak jak TUPączki smażymy w głębokim tłuszczu po obu stronach na złoty kolor.Wyjmujemy, osączamy na papierowym ręczniku.Kiedy ostygną posypujemy
cukrem pudrem.

SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.