Wykonanie
Jutro ostatki. A jak ostatki, to może skusicie się na
drożdżowe warkoczyki, jako alternatywę na ostatkowe pączki.... Choć bez nadzienia, są równie pyszne, mięciutkie i bardzo puszyste. Najlepsze w dniu pieczenia.
Składniki na około 24 warkoczyki:200 g
mąki chlebowej250 g
mąki manitoba, lub innej mocnej
mąki, aby ciasto na warkoczyki się nie porwało.70 g
cukru4
żółtka1 całe
jajko20 g świeżych
drożdży60 g
masła250 ml
mlekaszczypta
soli1 łyżka
spirytususkórka otarta z 1
cytryny biologicznej
Cukier puder1,5 lt
oleju do smażenia lub 1 kg
smalcuWszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej, dlatego najlepiej wyjąć je z lodówki dwie godziny wcześniej.Obie
mąki przesiewamy. Do miseczki rozkruszamy
drożdże, dodajemy 2 łyżki
cukru, 1 łyżke
mąki i 1/2 szkl. ciepłego
mleka. Mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy aby podrosły( ok. 15 min).
Jajko i
żółtka roztrzepujemy z resztą
cukru.
Masło roztopiamy i lekko studzimy. Do przesianej
mąki dodajemy rozczyn z
drożdży,
jajka z
cukrem i resztę
mleka. Wyrabiamy ciasto. Pod koniec dodajemy
spirytus, roztopione
masło i
skórkę z cytryny. Wyrobiamy na gładkie, nie lepiące się do rąk ciasto. Formujemy w kulę i wkładamy do miski. Ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5- 2 godziny.
Wyrośnięte ciasto( powinno podwoić swoją objętość) wykładamy na lekko obsypany
mąką blat, lekko rozciągamy palcami, nadajemy ksztalt prostokąta i składamy w kopertę w celu odgazowania. Prawy bok do środka, lewy na prawy, dolny do środka i górny na dolny.Ciasto lekko rozwałkowujemy na placek o grubosci ok. 0,5 cm. i
ostrym nożem kroimy na paski o szerokości ok. 1.5 cm i długości ok.12-14 cm. Dwa paski ciasta przeplatamy i formujemy warkoczyki, końce lekko zlepiamy i podwijamy pod spód. Postępujemy tak do wyczerpania się ciasta. Odstawiamy do napuszenia na okolo 20 min.
W rondlu rozpuszczamy tłuszcz. Powinien być nagrzany, ale nie może być zbyt gorący, ponieważ delikatne i cienkie warkoczyki mogą się spalić. Najlepiej zrobić próbę na jednym. Warkoczyki smażymy z obu stron do zrumienienia. Usmażone warkoczyki odsączamy na ręczniku papierowym, a jak przestygną posypujemy obficie
cukrem pudrem.