Wykonanie
Te pączuszki znalazłam u Asi - Słodkiej Babeczki . Są genialne, robi się bardzo szybko, mają fajny, świeży
cytrynowy smak. Na pewno na stałe zagoszczą w naszym karnawałowym menu.Mini pączki krojone300g
mąkiszczypta
soli80g
cukru1 łyżeczka
cukru z prawdziwa
wanilią17g świeżych
drożdży180ml ciepłego
mleka30g
smalcu1 małe
jajko1 łyżeczka
skórki z cytrynycukier puder do posypania
olej do smażeniapół ziemniaczka

Przesiana
mąkę wsypać do miski, zrobić zagłębienie, wrzucić rozkruszone
drożdże, łyżkę
cukru i zalać je niewielką ilością ciepłego
mleka. Lekko przysypać
mąką żeby powstałą mazia gęstości
śmietany. Odstawić na 15 minut. W pozostałym
mleku rozpuścić
smalec, dodać do miski razem z resztą składników i wyrobić gładkie ciasto. Odstawić na 30 minut. Kiedy ciasto lekko podrośnie wyjąc na stolnicę lekko wyrobić i rozwałkować na prostokąt o grubości około 1,5 cm. Placek pokroić w kostkę o
boku około 2cm. W rondlu rozgrzać
olej, wrzucić pół ziemniaczka - zapobiegnie pryskaniu i smażyć pączki partiami na rumiany kolor. Usmażone odkładać na ręcznik papierowy do odsączenia. Gotowe posypać
cukrem pudrem.