ßßß
Czas przygotowania: do 60 minutPoziom trudności: średnieIlość osób: dla 2 osóbSkładniki Chruściki Faworki drożdżowe500g mąki50g świeżych drożdży80g roztopionej margaryny lub masła1 szklanka mleka2 jajka2 łyżki cukruszczypta solidodatkowo:1.5 litra oleju lub smalec do smażenia i cukier puder do posypaniaSposób przygotowania Chruściki Faworki drożdżowe Drożdże pokruszyć i dodać 1 łyżkę cukru, 1 łyżkę mąki i pół szklanki ciepłego mleka. Dobrze rozetrzeć i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Jajka roztrzepać z 1 łyżką cukru i szczyptą soli. Dodać przesianą mąkę, resztę mleka, rozpuszczoną margarynę i wyrośnięte drożdże. Wyrabiać całość około 20 minut! Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 15 minut. Wyłożyć ciasto na lekko posypaną mąką powierzchnię, podzielić na kilka części i każdą po kolei rozwałkowywać. Kroić na paski a każdy pasek przekroić ukośnie na mniejsze kawałki. W każdym kawałku zrobić nacięcie i przełożyć przez nie jeden koniec. Smażyć w gorącym tłuszczu (ok 180 stopni) obie strony na złoty kolor. Jeśli chruściki zbyt szybko się przypalają zmniejszyć temperaturę a jeśli za bardzo wchłaniają tłuszcz to zwiększyć. Usmażone układać na papierowym ręczniku, żeby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Posypać cukrem pudrem. Przepis wraz ze zdjęciami krok po kroku znajdziecie pod adresem http://ugotujmyto.pl/chrusciki-drozdzowe-faworki-drozdzowe/Przepis pochodzi z serwisu ugotuj.to