Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 8(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 2,5 szklanek
żurawina suszona 100 gramów
drożdże 50 gramów
mleko 1 szklanek
cukier 1/3 szklanek
sól 1 szczypta
olej według uznania
cukier puder według uznaniaWykonanie:Wymieszać
drożdże z łyżką
cukru i odrobiną letniego
mleka. Przesiana
mąkę wymieszać z
drożdżami i
solą, dodać resztę
mleka i
cukru oraz
żurawiny, zagnieść gładkie ciasto. Przykryć i odstawić na ok. 60 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.W szerokim rondlu rozgrzać
olej. Łyżką nabierać porcje ciasta, formując małe pączki, smażyć partiami kilka minut. Wyjmować łyżka cedzakową, osączyć na papierowym ręczniku kuchennym i posypać
cukrem pudrem, wystudzić.Uwagi:
Olej można zastąpić
smalcem.Do ciasta można dodać odrobinę
wiśniówki,
wódki lub
koniaku.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: