ßßß
3 duże ziemniaki3 marchewki1 cebula2 ząbki czosnku700 ml bulionu warzywnego lub drobiowego3 plastry wędzonego boczku3 łyżki świeżego szczypiorku3 łyżki starkowanego, żółtego sera1 łyżka szczypiorku1 łyżeczka ostrej papryki1 łyżeczka słodkiej paprykiszczypta gałki muszkatołowejsól, pieprz1. Ziemniaki, marchew, czosnek i cebulę obieramy i kroimy na nieduże kawałki. Przekładamy do garnka, zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości.2. Doprawiamy papryką, gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Miksujemy na gładką masę, przelewamy do miseczek.3. Szczypiorek i koperek drobno siekamy, boczek kroimy na małe kawałki, ser żółty ścieramy na tarce. Posypujemy nimi każdy talerz zupy.