Wykonanie
Choć nie należę do fanek
ziemniaków, tę zupę zjadłam ze smakiem. Jest dość gęsta i kleista a co za tym idzie bardzo treściwa i sycąca. Ważne są dodatki w postaci
sera,
boczku i świeżego
szczypiorku. Uzupełniają smak w taki sposób, że zupie niczego już nie brakuje. :-) Gęstość zupy możemy w dowolny sposób regulować poprzez dodanie mniejszej lub większej ilości
bulionu.

3 duże
ziemniaki3
marchewki1
cebula2 ząbki
czosnku700 ml
bulionu warzywnego lub drobiowego3 plastry
wędzonego boczku3 łyżki świeżego
szczypiorku3 łyżki starkowanego,
żółtego sera1 łyżka
szczypiorku1 łyżeczka
ostrej papryki1 łyżeczka
słodkiej paprykiszczypta
gałki muszkatołowejsól,
pieprz1.
Ziemniaki,
marchew,
czosnek i
cebulę obieramy i kroimy na nieduże kawałki. Przekładamy do garnka, zalewamy
bulionem i gotujemy do miękkości.2. Doprawiamy
papryką,
gałką muszkatołową,
solą i
pieprzem. Miksujemy na gładką masę, przelewamy do miseczek.3.
Szczypiorek i
koperek drobno siekamy,
boczek kroimy na małe kawałki,
ser żółty ścieramy na tarce. Posypujemy nimi każdy talerz zupy.
