Wykonanie
Cały sekret tej niepozornej zapiekanki tkwi w wyraziście doprawionych, aromatycznych ziemniakach. :-) Składniki są tak proste i
banalne, że zabrałam się za nią z nutką niedowierzania i niepewności, że będzie tak smacznie. Opłacało się!

Część
mięsna:1/2 kg
mięsa mielonego3
marchewki2 łyżki
przecieru pomidorowego2 średnie
cebule2 ząbki
czosnkusól,
pieprzPuree:1kg
ziemniaków (po obraniu)4 plasterki
żółtego sera1/3 łyżeczki
gałki muszkatołowej1/2 łyżeczki
kurkumy1/2 łyżeczki
ostrej papryki1/2 łyżeczki
słodkiej paprykiszczypta
pieprzusól do smaku
mleko1.
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.

2. W czasie kiedy
ziemniaki się gotują, przygotowujemy część
mięsną.
Cebulę kroimy a
marchewkę ścieramy na tarce.
Cebulę podsmażamy na
oleju. Kiedy się zeszkli dodajemy
mięso mielone, które przyprawiamy
solą i
pieprzem. Kiedy
mięso będzie już usmażone, dodajemy
czosnek,
marchewkę, koncentrat i podlewamy
wodą. Dusimy do miękkości warzyw.



3.
Ser ścieramy na tarce. Ugotowane
ziemniaki ugniatamy, dodając
sól,
pieprz,
gałkę muszkatołową,
kurkumę.
paprykę słodką i ostrą. Wlewamy również
mleko (ilość w zależności od konsystencji
ziemniaków), tak by były trochę bardziej zbite niż tradycyjne puree. Całość mieszamy z 1/2 przygotowanego
sera.


4. Do naczynia żaroodpornego wykładamy przygotowane
mięso a na wierzch
ziemniaki. Polewamy kilkoma łyżkami
mleka i posypujemy pozostałym
żółtym serem.



5. Pieczemy przez 25 minut w 200 stopniach.
