ßßß
Część mięsna:1/2 kg mięsa mielonego3 marchewki2 łyżki przecieru pomidorowego2 średnie cebule2 ząbki czosnkusól, pieprzPuree:1kg ziemniaków (po obraniu)4 plasterki żółtego sera1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej1/2 łyżeczki kurkumy1/2 łyżeczki ostrej papryki1/2 łyżeczki słodkiej paprykiszczypta pieprzusól do smakumleko1. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.
2. W czasie kiedy ziemniaki się gotują, przygotowujemy część mięsną. Cebulę kroimy a marchewkę ścieramy na tarce. Cebulę podsmażamy na oleju. Kiedy się zeszkli dodajemy mięso mielone, które przyprawiamy solą i pieprzem. Kiedy mięso będzie już usmażone, dodajemy czosnek, marchewkę, koncentrat i podlewamy wodą. Dusimy do miękkości warzyw.

3.Ser ścieramy na tarce. Ugotowane ziemniaki ugniatamy, dodając sól, pieprz, gałkę muszkatołową, kurkumę. paprykę słodką i ostrą. Wlewamy również mleko (ilość w zależności od konsystencji ziemniaków), tak by były trochę bardziej zbite niż tradycyjne puree. Całość mieszamy z 1/2 przygotowanego sera.
4. Do naczynia żaroodpornego wykładamy przygotowane mięso a na wierzch ziemniaki. Polewamy kilkoma łyżkami mleka i posypujemy pozostałym żółtym serem.

5. Pieczemy przez 25 minut w 200 stopniach.