Wykonanie
Bardzo smaczne i aromatyczne
mięsko, doskonałe zarówno na ciepło jak i na zimno, słowem, swojska
wędlinka.

1 - 1,2 kg
fileta z indyka200 gramów
boczku wędzonego2 małe
marchewkipęczek
szczypiorku lub 1 średnia
cebula2 ząbki
czosnkusól,
pieprzsłodka i
ostra paprykaFileta umyć, osuszyć, rozkroić wzdłuż tak, by tworzył jeden duży płat, rozbić lekko tłuczkiem, by pozbyć się nierówności, natrzeć zmiażdżonym
czosnkiem, osolić, dodać resztę przypraw. Po zewnętrznej stronie, tam, gdzie nie będzie farszu użyć mniej
soli, gdyż
boczek sporo jej odda.
Marchewkę ugotować na półtwardo w lekko osolonej wodzie, schłodzić.Na płat
mięsa powykładać równomiernie
boczek, na nim poukładać cienkie plasterki
marchewki, posypać posiekanym
szczypiorem (lub poukładać
cebulę pokrojoną w piórka), zwinąć ciasto wzdłuż krótszego
boku.

W 3 miejscach roladę związać sznureczkiem bawełnianym, zawinąć ściśle w folię aluminiową, włożyć do lodówki na parę godzin.

Po tym czasie ułożyć w naczyniu żaroodpornym, na którego dno wylać 1 - 1,5 szklanki zimnej
wody, piec przez pierwsze 30 minut w 200 stopniach, następnie kolejne 50 minut w 180.