ßßß
            
        
Ta sałatka, choć nie zawiera wykwintnych składników jest bardzo smaczna a do tego ciekawie wygląda. Kilka osób się nabrało, bo z daleka przypomina tort. Najlepiej zrobić ją dzień wcześniej, żeby warstwy spokojnie się poprzyklejały do siebie. Uwaga- jeśli macie zamiar zabrać ją gdzieś na wynos to najlepiej przewozić ją w tortownicy a wyłożyć na talerz tuż przed podaniem.Składniki:puszka groszkupuszka fasoli3-4 ziemniaki2 marchewkipojedyncza pierś kurczaka4-5 ogórków kiszonychsłoik pieczarek marynowanychszczypiorekłyżka przyprawy gyrosmajonezsól pieprz,ząbek czosnku2 łyżki olejuGroszek, fasolę i pieczarki odsączyć na durszlaku, każde osobno. Ziemniaki i marchewkę ugotować w mundurkach w osolonej wodzie al dente. Wystudzić i pokroić w kostkę. Kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić przyprawą i czosnkiem, usmażyć na oleju. Ogórki pokroić w kosteczki, szczypiorek posiekać. Tortownicę o średnicy 21 cm wyścielić folią spożywczą. Na dnie ułożyć pieczarki nóżkami w górę. Posypać szczypiorkiem. Na to ułożyć marchewkę i posmarować majonezem. Następnie układać kolejno: kurczaka,ogórki, ziemniaki, fasolę, majonez, groszek. Owinąć folią i wstawić do lodówki. Przed podaniem zdjąć folię, tortownicę nakryć talerzem i odwrócić do góry dnem. Zdjąć blaszkę i delikatnie usunąć folię.