ßßß
            
        
Składniki (kolejno, rozpoczynając od dna tortownicy - średnica ok. 20 cm):- marynowane pieczarki (duży słoik),- natka pietruszki (posiekana),- ugotowane ziemniaki, pokrojone w kostkę (4 sztuki, średnia wielkość),- majonez - posmarowany równomiernie,- pieprz - do smaku,- pierś z kurczaka - ugotowana, pokrojona (1/2 dużej lub cała mniejsza),- majonez - j.w.,- pieprz - j.w.,- ogórki kiszone pokrojone w kostkę (można użyć konserwowych, 3 średniej wielkości),- ugotowane marchewki, pokrojone w kostkę lub słupki (4 sztuki),- majonez - j.w.,- pieprz - j.w.,- ser żółty - starty na tarce,- dodatkowo potrzebujemy: tortownicę z odpinanym dnem (średnica ok. 20 cm), folia spożywcza.Przygotowanie sałatki rozpoczynamy od ugotowania piersi z kurczaka, marchewek i ziemniaków. Najlepiej ugotować wszystko razem, a następnie wykorzystać powstały wywar, np. na zupę pomidorową.Tortownicę dokładnie wykładamy folią w taki sposób, by wystawała poza brzegi (sałatkę po ułożeniu należy przykryć). Na dnie układamy pieczarki - równomiernie, jedna obok drugiej, kapeluszami do dołu. Posypujemy posiekaną natką, układamy ostudzone i pokrojone w kostkę ziemniaki. Delikatnie ugniatamy. Całość równomiernie smarujemy majonezem i posypujemy pieprzem. Układamy kolejną warstwę - ostudzoną i pokrojoną pierś z kurczaka. Ponownie ugniatamy oraz smarujemy majonezem i posypujemy pieprzem. Kolejne warstwy - jak w składnikach - ogórki, marchewki, majonez, pieprz, ser żółty. Na koniec przykrywamy sałatkę pozostałą folią i wkładamy na całą noc do lodówki. Następnego dnia odwijamy folię z wierzchu, sałatkę obracamy do góry dnem na talerz, tortownicę odpinamy i delikatnie zdejmujemy dno z góry i pozostałą folię. Podajemy na stół. Smacznego!