Wykonanie

Lekki, orzeźwiający torcik z dużą ilością
owoców kiwi,
dżemem kiwi i delikatną pianką. Nie jest przesłodzony a lekko kwaśny i świeży. Doskonale nada się na letnie upały a zanim one nadejdą to taki torcik wniesie trochę koloru w te szare i pochmurne dni.*tortownica 21 cmSkładniki: na
biszkopt:2
jajka1/2 szklanki
cukru1/3 szklanki
maki1 duża łyżka
kakao1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia na przełożenie:350 ml kremówki2 opakowania
galaretki o smaku
kiwi300 g
dżemu z
kiwidodatkowo:3
owoce kiwiBiałka oddzielić od
żółtek i ubić na sztywno, Nadal ubijając dosypywać
cukier i dodać
żółtka.
Mąkę wymieszać z
proszkiem do pieczenia i
kakao, przesiać do masy jajecznej. Delikatnie połączyć, przełożyć ciasto do tortownicy wyścielonej papierem i piec w 180*C około 20-25 minut. Po wystudzeniu przekroić na dwa cienkie blaty.Dolny blat
biszkopta ułożyć na talerzu, zapiąć wokół ciasta obręcz tortownicy lub rant.
Galaretki rozpuścić w 3/4 szklanki
wody i wystudzić. Kremówkę ubić na sztywno. Dwie łyżki ubitej
śmietany odłożyć na wierzch ciasta. Kilka łyżek płynnej
galaretki rozmieszać z
dżemem. Resztę wlać do kremówki i zmiksować. Na blat
biszkoptowy wyłożyć połowę pianki, wstawić na kilka minut do lodówki, następnie wyłożyć warstwę
dżemu i resztę pianki. Przykryć całość drugą częścią
biszkopta, posmarować odłożoną
bita śmietaną. Przed podaniem
tortu kiwi obrać, pokroić w plasterki i ułożyć na wierzchu ciasta.