Wykonanie
To był męczący dzień...tydzień...a nawet miesiąc :( "Po co mi te studia" - zastanawiam się czasem! Czy naprawdę aż tak istotne jest to cholerne MGR przed nazwiskiem??! Potrzebuję urlopu: od pracy , szkoły i ludzi...eh...może niebawem uda mi się zorganizować kilka dni wolnego, a tym czasem na poprawienie nastroju pyszniutki, mięciutki, słodziutki omlecik z
wiśniowym dżemikiem :)SKŁADNIKI(płytka patelnia naleśnikowa o średnicy ok 18cm)2
jajka1 szklanka
mleka4 łyżki
oleju (2 do ciasta +2 do smażenia)150g
maki tortowej2 płaskie łyżki
cukrupełna łyżeczka
proszku do pieczeniadobrej jakości
dżem owocowyOmlet jest potrawą bardzo szybką w przygotowaniu. W
sumie nie powinno to zająć więcej niż 30 minut no, chyba że mamy fazę na bycie powolniakiem :)W misce mieszamy
żółtka,
mleko,
makę,
cukier,
proszek do pieczenia i 2 łyżki
oleju. Ciasto na tym etapie powinno być nieco bardziej gęste niż naleśnikowe.Z
białek ubijamy na sztywno pianę i dodajemy do ciasta. Mieszamy delikatnie płynnymi ruchami.Masę wylewamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną (2 łyżki)
oleju, następnie zmniejszamy płomień do minimum (najmniejszy palnik i do tego minimalny płomień) i pozostawiamy na około 15-20 minut. W tym czasie ciasto wyrośnie oraz ściśnie się.Omlet należy odwrócić na drugą stronę gdy zobaczymy, że ma już zwartą konsystencję. Podpiekamy jeszcze chwilę do zarumienienia.Zdejmujemy z patelni i jeszcze ciepły podajemy... najlepiej w towarzystwie
dżemu wiśniowego z całymi
owocami :)SMACZNEGOSmakowało Wam? Mi owszem... I po zjedzeniu sporego kawałka humorek mam "lepsiejszy" :)