ßßß Cookit - przepis na Placuszki z ziaren (wegańskie, bezglutenowe) z mąką kasztanową

Placuszki z ziaren (wegańskie, bezglutenowe) z mąką kasztanową

nazwa

Wykonanie

Moje dziecko bardzo lubi placuszki. Postanowiłam zrobić je z mieszanki ziaren, którą mam zawsze w lodówce.
W zależności od rodzaju użytych ziaren do mieszanki (oraz mąki) - kolor i smak placuszków może być za każdym razem nieco inny.
Placuszki te pieką się trochę dłużej i na trochę mniejszym ogniu, ze względu na brak jajka (w wersji nie wegańskiej jak najbardziej, jajko można dodać, zmniejszając ilość płynu).
1/2 szklanki mąki z samych ziaren
1 szklanka dowolnej mąki bezglutenowej, a najlepiej mixu (np. u mnie: mąka kasztanowa, mąka jaglana i owsiana)
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
2 łyżki (lub więcej) domowego cukru waniliowego
mleko roślinne (lub woda)
olej do smażenia
Wymieszaj suche składniki.
Dolewaj stopniowo płyn i mieszaj, do momentu otrzymania rzadkiego ciasta.
Odstaw na 15-20 minut. Konsystencja ciasta powinna być jak na placuszki (ewentualnie uzupełnij płynem). Spróbuj też czy masa jest odpowiednio słodka (jeśli placuszki będą podawane z dżemem, nie muszą być bardzo słodkie).
Podgrzej olej na patelni i nałóż łyżką warstwę ciasta, formując cienkie placuszki (powinny łatwo się formować, ale zachowywać swój kształt i nie rozlewać się za bardzo na boki).
Kiedy spód zarumieni się, przełóż placuszki na drugą stronę.
Dobrze smakują z domowym dżemem (np. truskawkowym czy jagodowym) lub cukrem pudrem.
Jeśli placuszki poleżą dłużej, to na drugi dzień mogą się lekko zabarwić na zielono (interakcja sody i słonecznika).
Nie lubię monotonni w kuchni, dlatego urozmaicam smaki i chociaż raz na jakiś czas, używam czegoś nowego, czego nigdy wcześniej nie próbowałam ;).
Do placuszków użyłam mąki ekologicznej z kasztanów jadalnych, którą otrzymałam z Bakaliowego e-sklepu Badapak.pl . Gościła ona w mojej kuchni po raz pierwszy.
Mąka kasztanowa otrzymywana jest w wyniku zmielenia suszonych kasztanów jadalnych. Jest uniwersalna, można ją stosować na słodko: do wypieku ciast, ciasteczek, placuszków, naleśników, ale i jako dodatek do wypieku chleba . Dodaje ciekawego posmaku wypiekom (ma lekko orzechowy i przyjemny smak).
Jest mąką bezglutenową, więc mogą jej używać osoby z alergią czy nietolerancją na gluten.
Niestety jest bardzo droga (1 kg to 48 zł), dlatego używam jej w połączeniu z innymi mąkami.
Źródło:http://nietracczasunagotowanie.blogspot.com/2016/04/placuszki-z-ziaren-weganskie.html