Wykonanie

Moje dziecko bardzo lubi placuszki. Postanowiłam zrobić je z mieszanki ziaren, którą mam zawsze w lodówce.W zależności od rodzaju użytych ziaren do mieszanki (oraz
mąki) - kolor i smak placuszków może być za każdym razem nieco inny.Placuszki te pieką się trochę dłużej i na trochę mniejszym ogniu, ze względu na brak
jajka (w wersji nie wegańskiej jak najbardziej,
jajko można dodać, zmniejszając ilość płynu).1/2 szklanki
mąki z samych ziaren1 szklanka dowolnej
mąki bezglutenowej, a najlepiej mixu (np. u mnie:
mąka kasztanowa,
mąka jaglana i owsiana)1 płaska łyżeczka
sody oczyszczonejszczypta
soli2 łyżki (lub więcej) domowego
cukru waniliowegomleko roślinne (lub
woda)
olej do smażeniaWymieszaj suche składniki.Dolewaj stopniowo płyn i mieszaj, do momentu otrzymania rzadkiego ciasta.Odstaw na 15-20 minut. Konsystencja ciasta powinna być jak na placuszki (ewentualnie uzupełnij płynem). Spróbuj też czy masa jest odpowiednio słodka (jeśli placuszki będą podawane z
dżemem, nie muszą być bardzo słodkie).Podgrzej
olej na patelni i nałóż łyżką warstwę ciasta, formując cienkie placuszki (powinny łatwo się formować, ale zachowywać swój kształt i nie rozlewać się za bardzo na boki).Kiedy spód zarumieni się, przełóż placuszki na drugą stronę.Dobrze smakują z domowym
dżemem (np.
truskawkowym czy
jagodowym) lub
cukrem pudrem.Jeśli placuszki poleżą dłużej, to na drugi dzień mogą się lekko zabarwić na zielono (interakcja
sody i
słonecznika).

Nie lubię monotonni w kuchni, dlatego urozmaicam smaki i chociaż raz na jakiś czas, używam czegoś nowego, czego nigdy wcześniej nie próbowałam ;).Do placuszków użyłam
mąki ekologicznej z
kasztanów jadalnych, którą otrzymałam z
Bakaliowego e-sklepu Badapak.pl . Gościła ona w mojej kuchni po raz pierwszy.
Mąka kasztanowa otrzymywana jest w wyniku zmielenia suszonych
kasztanów jadalnych. Jest uniwersalna, można ją stosować na słodko: do wypieku ciast,
ciasteczek, placuszków, naleśników, ale i jako dodatek do wypieku
chleba . Dodaje ciekawego posmaku wypiekom (ma lekko
orzechowy i przyjemny smak).Jest
mąką bezglutenową, więc mogą jej używać osoby z alergią czy nietolerancją na gluten.Niestety jest bardzo
droga (1 kg to 48 zł), dlatego używam jej w połączeniu z innymi
mąkami.