Wykonanie


Pierogi z
jagodami - tego dania z pewnością nie trzeba zbytnio zachwalać. Smak, który zna niemalże każdy Polak i zdecydowana większość z nich nie pogardzi talerzem pełnym pierożków z aromatycznymi
jagodami.Pomysł na prosty, ale dość pracochłonny obiad - ...jednak efekt końcowy jest tego wart.


Pierogi z
Jagodami - Składniki: (ok. 60 pierogów)600 g
mąki1 i 1/4 szklanki ciepłej
wody2 łyżki
olejuszczypta
soliok. 500 g
jagódcukier puderśmietana (ok. 200 g)Pierogi z
Jagodami - Sposób przygotowania:

Z
mąki,
wody,
oleju oraz
soli zagniatamy elastyczne ciasto, a następnie przykrywamy je miską (tak aby nie miało dopływu powietrza). Zostawiamy na minimum 15 minut aby odpoczęło.

Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 2 mm. Za pomocą szklanki wykrawamy krążki i na każdy z nich wykładamy ok. pół łyżki
jagód i
cukier puder (ilość według uznania). Lepimy pierogi, które następnie przekładamy na tackę oprószoną
mąką.Gotujemy w osolonym wrzątku. Gdy tylko pierogi wypłyną na wierzch zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez ok. 3 minuty.Gotowe pierogi polewamy
śmietaną. Dodatkowo możemy posypać
cukrem.





