ßßß
Składniki:Ciasto:1 kg mąki2 żółtkaszczypta soli2 łyżki oleju1 ½ szklanki gorącej wodyNadzienie:300 g jagód świeżych lub mrożonych1 łyżka mąki3 łyżki cukru pudruDodatki:cukierśmietanaserek homogenizowanyWykonanie:Jagody świeże myjemy i osuszamy, jeżeli mamy zamrożone, rozmrażamy. Do jagód dodajemy mąkę i cukier puder, dokładnie mieszamy i odstawiamy.Mąkę przesiewamy do miski, kolejno dodajemy: żółtka, olej i szczyptę soli. Stopniowo dodajemy gorącą wodę i wyrabiamy ciasto. Jeżeli będzie taka potrzeba to dosypujemy mąki. Ciasto wyrabiamy ok. 7 minut aż stanie się miękkie i elastyczne.Ciasto wykładamy na blat posypany mąką, rozwałkujemy je a następnie wycinamy kółka szklanką lub kubkiem, zależy to od tego jakiej wielkości chcemy otrzymać pierogi. W moim przypadku są to pierogi dużej wielkości. Na wycięte kółko na środku nakładamy prędzej przygotowane jagody i zlepiamy brzegi, możemy sobie pomóc widelcem.
Gotowe pierogi wrzucamy do gorącej wody, którą delikatnie solimy. Pierogi gotujemy ok. 5 minut do momentu wypłynięcia. Wyjmujemy łyżką cedzakową, układamy na talerzu i podajemy polane z cukrem i śmietanką lub serkiem homogenizowanym.