Wykonanie

Składniki:Ciasto:1 kg
mąki2
żółtkaszczypta
soli2 łyżki
oleju1 ½ szklanki gorącej
wodyNadzienie:300 g
jagód świeżych lub mrożonych1 łyżka
mąki3 łyżki
cukru pudruDodatki:
cukierśmietanaserek homogenizowanyWykonanie:
Jagody świeże myjemy i osuszamy, jeżeli mamy zamrożone, rozmrażamy. Do
jagód dodajemy
mąkę i
cukier puder, dokładnie mieszamy i odstawiamy.
Mąkę przesiewamy do miski, kolejno dodajemy:
żółtka,
olej i szczyptę
soli. Stopniowo dodajemy gorącą
wodę i wyrabiamy ciasto. Jeżeli będzie taka potrzeba to dosypujemy
mąki. Ciasto wyrabiamy ok. 7 minut aż stanie się miękkie i elastyczne.Ciasto wykładamy na blat posypany
mąką, rozwałkujemy je a następnie wycinamy kółka szklanką lub
kubkiem, zależy to od tego jakiej wielkości chcemy otrzymać pierogi. W moim przypadku są to pierogi dużej wielkości. Na wycięte kółko na środku nakładamy prędzej przygotowane
jagody i zlepiamy brzegi, możemy sobie pomóc widelcem.


Gotowe pierogi wrzucamy do gorącej
wody, którą delikatnie solimy. Pierogi gotujemy ok. 5 minut do momentu wypłynięcia. Wyjmujemy łyżką cedzakową, układamy na talerzu i podajemy polane z
cukrem i
śmietanką lub
serkiem homogenizowanym.