Wykonanie
Ten przepis miał się pojawić jakiś miesiąc temu, lecz do tego nie doszło z braku czasu. Teraz przenoszę jednego bloga na drugi i znów brak czasu na pisanie nowych postów. Nie, no.... przecież szkoda zmarnować taki pyszny przepis, prawda? Pewnie, że tak. A oto i on :)

Ciasto:2 szklanki
mąkiszczypta
soliwodakilka łyżek
olejuNadzienie:500 ml świeżych
jagódcukiersłodka
śmietanaWykonanie:Z
mąki,
soli i
wody i
oleju zagniatam dość luźne ciasto, zagniatam, aż będzie elastyczne i rozwałkowuję na cienki placek.

Szklanką wycinam kółka, nakładam po łyżeczce
jagód, posypuje odrobiną
cukru i składam na pół po czym zlepiam brzegi razem, tak by nic nie wydostało się na zewnątrz.

Gotowe pierogi układam na posypanym
mąką blacie i w garnku zagotowuję
wodę z dodatkiem
soli.

Pierogi wrzucam na gotująca się
wodę, zamieszam by nie przywarły do dna. Kiedy pierogi wypłyną na wierzch, gotuje je ok 5 min, wyjmuje na durszlak i przelewam zimną
wodą. Nakładam na talerz i podaję ze
śmietanką.SMACZNEGO!