Wykonanie
Składniki:- 1 puszka krojonych
pomidorów- 1
cebula- 2-3
ziemniaki- 1/2
czerwonej papryki- 1 ząbek
czosnku- 3/4 szklanki
czerwonej soczewicy- 1-2 szklanki
bulionu warzywnego- 2 łyżki
oliwy- 1
liść laurowy-
sól i
pieprz- 1 łyżeczka
tymianku- kawałek
fetySposób przygotowania:1.
Ziemniaki obieramy i kroimy w większą kostkę, a
paprykę nieco drobniej.2. W garnku na
oliwie podsmażamy posiekaną
cebulę i
czosnek, następnie wrzucamy pokrojone warzywa, chwilę smażymy, wlewamy
pomidory z puszki.3. Po chwili wsypujemy
soczewicę i wlewamy szklankę
bulionu, dodajemy
liść laurowy,
sól i
pieprz, gotujemy aż wszystkie składniki będą miękkie, jeżeli jest taka potrzeba dolewamy więcej
bulionu.3. Na końcu wsypujemy
tymianek, przyprawiamy jeszcze do smaku
solą i
pieprzem.4.
Soczewicę z warzywami wykładamy na talerze, posypujemy pokruszoną
fetą.