Wykonanie
Chleb na proszku pełnoziarnisty. Pyszny, ciemny
chleb bogaty w
bakalie i nasiona. Planowaliście kiedyś pieczenie
chleba, a okazało się, że że nie macie drożdży? Jest na to rada,
chleb na proszku.
Chleb bez wyrabiania, wystarczy wymieszać mokre składniki z suchymi. Bardzo gęste ciasto
chlebowe, które wyrasta w puszysty chlebek.
Chleb na proszku to idealny
chleb do
serów i
twarożków.

Składniki:podłużna forma o pojemności 1 , 5 l450 ml
siadłego mleka200 ml
wody100 g
laskowych orzechów60 g
słonecznika40 g łamanego
siemienia lnianego180 g łamanego śruty z żyta50 g gryczanych
płatków120 g
mąki żytniej140 g
mąki orkiszowej pełnoziarnistej70 g
mąki orkiszowej100 ml czerwonej
borówki, mrożonej70 g
rodzynek50 g
suszonych moreli1½ łyżeczki
proszku do pieczenia1½ łyżeczki
sody oczyszczonej1½ łyżeczki
soli20 g
mąki z dzikiej róży, można pominąć2 łyżki nasion
sezamu do posypania

Przygotuj dwie miski. Do jednej wlej
siadłe mleko, mrożoną
borówkę, dodaj proszek,
sodę,
sól, pokrojoną
morelę,
orzechy laskowe, siemię,
słonecznik i
rodzynki. Wymieszaj i odstaw na 15 minut.
Bakalie, nasiona i
orzechy napęcznieją. Zalej śrutę
wodą i zagotuj. Lekko przestudzoną dodaj do mokrej mieszanki. W drugiej misce wymieszaj
mąki z gryczanymi
płatkami, a następnie dodaj do mokrej masy. Wymieszaj. Ciasto będzie gęste. podłużną formę do ciasta wyłóż papierem do pieczenia. Nakładaj ciasto
chlebowe łyżką, wygładź powierzchnię, posyp
sezamem i wstaw do nagrzanego piekarnika na 160ºC na termoobieg (10 stopni więcej bez termoobiegu lub wedle piekarnika). Piecz przez godzinę. Wyjmij
chleb z piekarnika, przestudź w formie przez 10 minut, po czym wyjmij na metalową kratkę do całkowitego ostudzenia.Polecane przepisy
Dyniowe scones na śniadaniePodpłomyki do grilla
Chleb kukurydziany z polenty
Chlebki podpłomyki z
ciecierzycąPszenno
żytni chleb z blachy