ßßß
Składniki:podłużna forma o pojemności 1 , 5 l450 ml siadłego mleka200 ml wody100 g laskowych orzechów60 g słonecznika40 g łamanego siemienia lnianego180 g łamanego śruty z żyta50 g gryczanych płatków120 g mąki żytniej140 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej70 g mąki orkiszowej100 ml czerwonej borówki, mrożonej70 g rodzynek50 g suszonych moreli1½ łyżeczki proszku do pieczenia1½ łyżeczki sody oczyszczonej1½ łyżeczki soli20 g mąki z dzikiej róży, można pominąć2 łyżki nasion sezamu do posypania
Przygotuj dwie miski. Do jednej wlej siadłe mleko, mrożoną borówkę, dodaj proszek, sodę, sól, pokrojoną morelę, orzechy laskowe, siemię, słonecznik i rodzynki. Wymieszaj i odstaw na 15 minut. Bakalie, nasiona i orzechy napęcznieją. Zalej śrutę wodą i zagotuj. Lekko przestudzoną dodaj do mokrej mieszanki. W drugiej misce wymieszaj mąki z gryczanymi płatkami, a następnie dodaj do mokrej masy. Wymieszaj. Ciasto będzie gęste. podłużną formę do ciasta wyłóż papierem do pieczenia. Nakładaj ciasto chlebowe łyżką, wygładź powierzchnię, posyp sezamem i wstaw do nagrzanego piekarnika na 160ºC na termoobieg (10 stopni więcej bez termoobiegu lub wedle piekarnika). Piecz przez godzinę. Wyjmij chleb z piekarnika, przestudź w formie przez 10 minut, po czym wyjmij na metalową kratkę do całkowitego ostudzenia.Polecane przepisyDyniowe scones na śniadaniePodpłomyki do grillaChleb kukurydziany z polentyChlebki podpłomyki z ciecierzycąPszenno żytni chleb z blachy