Wykonanie
Dzisiaj jak co roku obchodzimy światowy dzień
chleba , no i oczywiście
chleb musi być...upieczony samodzielnie...u mnie wybór padł na prosty chlebek , nie wymagający dużego wysiłku podczas długiego zagniatania .....pomysł na taki chlebek znalazłam tutaj. U mnie jest mieszanka różnych mąk , bo akurat nie miałam tyle orkiszowej...i prawdę mówiąc dokładnie nie wiem ile jakiej dałam..a była to
mąką orkiszowa jasna i orkiszowa pełnoziarnista i
mąka pszenna...
30 g świeżych
drożdży1 łyżeczka płynnego
miodu2-3 łyżki letniej
wody500 g jasnej
mąki orkiszowej np. typ 6302 łyżeczki
soli380-400 g letniej
wodyok. 50 g
słonecznika lub innych ziaren (2-3 łyżki mieszanki ziaren pozostawić do posypania
chleba)20 g
siemienia lnianego20 g
sezamuUwaga – w tym przepisie ciasto jest dość rzadkie i
chleb rośnie błyskawicznie. Najlepiej zatem nastawić piekarnik w momencie, gdy ciasto
chlebowe jest jeszcze w trakcie pierwszego wyrastania w misce, najpóźniej zaraz po przełożeniu
chleba do formy.
Chleb należy włożyć do nagrzanego piekarnika jak tylko urośnie, mniej więcej 1 cm poniżej brzegów formy.
Drożdże rozkruszyć,wymieszać razem z
miodem i 2-3 łyżki letniej
wody.
Mąkę wymieszać z
solą i ziarnami, dodać rozpuszczone
drożdże i na początek ok. 380 g letniej
wody. Zagnieść ciasto, będzie bardzo rzadkie, takie że można je niemal przelać do formy. Gdyby było zbyt suche można dodać jeszcze odrobinę
wody .Odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut, w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto dokładnie wymieszać i przelać do formy o wymiarach np. 35 cm x 10 cm, wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej
oliwą i posypanej np.
otrębami [ u mnie tylko papier] .
Chleb posypać ziarnami [ zapomniałam], przykryć np. folią spożywczą i pozostawić do wyrośnięcia na około 10-15 minut.
Chleb powinien wyrosnąć max 1 cm poniżej brzegów formy.Piekarnik nagrzać do temperatury 220 stopni C, program „góra + dół”.Wyrośnięty
chleb wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni C i piec jeszcze około 30 minut. Pod koniec pieczenia można
chleb wyjąć z formy, zdjąć papier i dopiec go jeszcze na kratce już bez formy przez ostatnie 10-15 minut.
Chleb jest gotowy, gdy postukany od
spodu wydaje głuchy odgłos.
Chleb wystudzić na kratce i kroić dopiero po ostudzeniu.