Wykonanie
Przedstawiam przepis na bułeczki z własnego wypieku.Są tak pyszne, że musicie spróbować!!!Wychodzi około 16 małych bułeczek!!!Potrzebujemy:500 g
mąki pełnoziarnistej do wypieku
chleba 3 zboża (pszenna, żytnia, orkiszowa)300 ml
wody7 g
drożdży suchych instant (wsypujemy je od razu do
mąki bez robienia rozczynu)2 łyżki
oliwy z oliwek1 łyżka
miodu płynnego1 łyżeczka
soli1 łyżka
siemienia lnianego, 2 łyżki
słonecznika + dodatkowo na posypanie
Przygotowanie:Do miski wsypujemy
mąkę i suche
drożdże (ze świeżymi wcześniej zrobić rozczyn). Dodawać stopniowo
wodę i
oliwę oraz pozostałe składniki czyli
miód,
sól i ziarna. Ciasto zagniatać i uformować w kulę. Naczynie wysmarować
oliwą i umieścić w nim ciasto, przykryć lnianą ściereczką i pozostawić w cieple do podwojenia objętości na około 1,5 godziny.
Wyrośnięte ciasto jeszcze raz chwilę wyrobić, podzielić na równe części i uformować bułeczki. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką na około 30 – 40 minut, odstawić do podwojenia objętości. Przed samym pieczeniem posmarować bułeczki
wodą i posypać ziarnami lekko przyciskając do ciasta.
Piec bułeczki w 210ºC przez ok. 10 minut, następnie obniżyć temperaturę do 180º C i piec jeszcze ok. 15-20 minut, aż bułeczki będą rumiane. Wystudzić na kratce i gotowe!!!*Rady:Gdy w kuchni jest chłodno, wstawiam ciasto do piekarnika z włączoną żarówką, co podnosi o kilka stopni temperaturę i pomaga w rośnięciu ciasta.Aby bułeczki były świeże na drugi dzień
owińcie je szczelnie ściereczką.SmacznegoKliknij na zdjęcia i poznaj inne przepisy: