ßßß Cookit - przepis na Bułeczki pełnoziarniste 3 zboża

Bułeczki pełnoziarniste 3 zboża

nazwa

Wykonanie

Przedstawiam przepis na bułeczki z własnego wypieku.
Są tak pyszne, że musicie spróbować!!!
Wychodzi około 16 małych bułeczek!!!
Potrzebujemy:
500 g mąki pełnoziarnistej do wypieku chleba 3 zboża (pszenna, żytnia, orkiszowa)
300 ml wody
7 g drożdży suchych instant (wsypujemy je od razu do mąki bez robienia rozczynu)
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka miodu płynnego
1 łyżeczka soli
1 łyżka siemienia lnianego, 2 łyżki słonecznika + dodatkowo na posypanie
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy mąkę i suche drożdże (ze świeżymi wcześniej zrobić rozczyn). Dodawać stopniowo wodę i oliwę oraz pozostałe składniki czyli miód, sól i ziarna. Ciasto zagniatać i uformować w kulę. Naczynie wysmarować oliwą i umieścić w nim ciasto, przykryć lnianą ściereczką i pozostawić w cieple do podwojenia objętości na około 1,5 godziny.
Wyrośnięte ciasto jeszcze raz chwilę wyrobić, podzielić na równe części i uformować bułeczki. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką na około 30 – 40 minut, odstawić do podwojenia objętości. Przed samym pieczeniem posmarować bułeczki wodą i posypać ziarnami lekko przyciskając do ciasta.
Piec bułeczki w 210ºC przez ok. 10 minut, następnie obniżyć temperaturę do 180º C i piec jeszcze ok. 15-20 minut, aż bułeczki będą rumiane. Wystudzić na kratce i gotowe!!!
*Rady:
Gdy w kuchni jest chłodno, wstawiam ciasto do piekarnika z włączoną żarówką, co podnosi o kilka stopni temperaturę i pomaga w rośnięciu ciasta.
Aby bułeczki były świeże na drugi dzień owińcie je szczelnie ściereczką.
Smacznego
Kliknij na zdjęcia i poznaj inne przepisy:
Źródło:http://www.niezlababka.pl/pieczywo/buleczki-pelnoziarniste-3-zboza