Wykonanie
W orginale te
bułki były tylko ze
słonecznkiem. Ale ja dodałam również ziarna dyni oraz
siemienia lnianego dlatego nazwałam je
bułkami z ziarnami. Są bardzo łatwe i szybkie do wykonania. Potrzeba tylko 30 minut na wyrastanie a 15 na pieczenie żeby można było cieszyć się pysznymi, chrupiącymi
bułkami na śniadanie. Aby upiec
bułki o nieco innym smaku można dodać do ciasta łyżkę
nasion anyżu lub
kminku. Przepis pochodzi z kolekcji Wypieki ze smakiem.
Składniki:25 g świeżych
drożdżyłyżka
miodułyżeczka
soli400 ml
wody3 łyżki pestek
słonecznika3 łyżki ziaren dyni3 łyżki
siemienia lnianego300 g
otrąb700 g
mąkiRozmieszać
drożdże w niewielkiej ilości ciepłej
wody. Dodać
miód i
sól. Wymieszać
pestki słonecznika z
siemieniem lnianym,
otrębami i
mąką. Dodać
drożdże oraz pozostałą
wodę. Zagnieść dość rzadkie ciasto. Pozostawić na godzinę do wyrośnięcia. Następnie ułożyć je na stolnicy oprószonej
mąką i uformować prostokąt o wymiarach ok.20x30 cm. Pokroić ciasto na dwanaście kwadratów i przełożyć je na natłuszczoną blachę. Pozostawić bułeczki do wyrośnięcia na 30 minut a
potem piec je na środkowym poziomie nagrzanego piekarnika do temperatury 250 stopni przez 12-15 minut.Smacznego:)