Wykonanie
            
Dla mojej Małej Wielbicielki "telegrzanek" zdrowsza wersja 
chlebka tostowego . Dzisiejszy chlebuś wyszedł równie smaczny co pszenny a duuużo zdrowszy. Polecam zarówno na kanapki jak i na grzanki. Chrupiąca skórka, wilgotny, niekruszący się miąższ. No i wiemy co jemy- a to bardzo ważne.Przepis na formę keksówkę- 26cm.Składniki:- 380g 
mąki orkiszowej białej (u mnie typ750)- 250ml ciepłej 
wody- 20g świeżych 
drożdży- 1 płaska łyżeczka 
soli himalajskiej lub morskiej- 60g 
mąki makaronowej orkiszowej (u mnie typ650) odpowiednik semoliny- 1 łyżeczka 
miodu lub 
syropu z agawy- 60ml 
oliwy z oliwek (40g)- 30g 
siemienia lnianego- 10g 
słonecznika+ziarna do posypaniaDo misy miksera wkruszyć 
drożdże, dodać, 
wodę, 
sól, 
oliwę i 
miód (u mnie 
syrop z agawy), dokładnie zamieszać. Następnie dodajemy 
mąkę oraz semolinę i dokładnie wyrabiamy, do połączenia składników. Na końcu dodajemy ziarna, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce zakryte folią spożywczą na ok. 40 minut.

Formę keksową smarujemy bardzo dokładnie 
oliwą, 
olejem lub 
masłem i dokładnie wysypujemy 
otrębami, ziarnami lub 
mąką pełnoziarnistą.Wyrośnięte ciasto przekładamy do przygotowanej wcześniej keksówki i dokładnie wygładzamy łyżką maczaną w wodzie.Wyrównane ciasto 
chlebowe posypujemy naszymi ulubionymi ziarnami, skrapiamy 
wodą (by ziarna nie odpadły nam podczas pieczenia) i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok.30 minut.

Piec w nagrzanym do 200*C piekarniku, ok.35 minut, program góra-dół, bez termoobiegu.Po upieczeniu chlebek odstawić w formie na ok.10 minut, a następnie okroić go nożem i wyjąć na kratkę do wystudzenia.



Smacznego ;-)