Wykonanie
Na wyraźną prośbę mojej najmłodszej Córci, która uwielbia wszystko co chrupie- chlebek tostowy (z którego uwielbia "telegrzanki"- to z Teletubbies, do których niekiedy powraca). Dzisiejsze tosty w wersji pszennej, by "wyczuć" konsystencję ciasta, następne będą już orkiszowe. Te choć z niezbyt zdrowej pszennicy i tak zdrowsze są od tych kupnych, gdzie oprócz pszenicy jest mnóstwo innych
dziwnych dodatków. Dlatego ich nie kupuję.Najczęściej opiekam Córci kawałki
chleba na zakwasie, dziś dałam się namówić na takie prawdziwe tosty.Chlebek bardzo szybko się przygotowuje, dobrze się kroi (nożem z ząbkami oczywiście), nie kruszy się. Taki opieczony tościk z
masełkiem- mmmm pychotka! Idealny również na grzanki. ;-)Cała rodzinka degustowała i stwierdziła iż są przepyszne. Polecam gorąco- może zasmakują również i Wam. Przepis na keksówkę 26cm, znaleziony tutaj . Ja dodatkowo wzbogaciłam go o ziarna
siemienia lnianego- uwielbiamy ziarenka. :-)Składniki:- 350g
mąki pszennej (u mnie zwykła typ650)- 60g semoliny drobno mielonej (dałam odpowiednik orkiszowy, myślę iż można zastąpić również
mąką pszenną)- 250ml ciepłej
wody- 20g świeżych
drożdży (lub łyżeczka suchych)- 50ml
oliwy z oliwek- 1 łyżeczka
soli (dałam płaską)- 1-2 łyżeczki
miodu (dałam 1 łyżeczkę
syropu z agawy)- 30g
siemienia lnianego (można pominąć)+ ziarna do posypania (u mnie
siemię lniane i
słonecznik)
Drożdże wkruszyć do miski, dodać
wodę,
miód,
oliwę i
sól. Zamieszać.Dodać
mąkę, semolinę i zagnieść ciasto. Pod koniec dodajemy ziarna.Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Ja moje wyrabiałam mikserem z hakiem.Wyrobione ciasto przykryć folią spożywczą i odstawić na ok.40 minut do wyrastania.
Formę keksową posmarować dokładnie
oliwą,
masłem lub
olejem i obsypać ziarnami,
otrębami lub
mąką. Szczególnie dokładnie obsypać dno formy.Przełożyć wyrośnięte ciasto, wyrównać i obsypać ziarnami. Skropić wierzch
wodą i odstawić na ok.30 minut do wyrastania.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200*C ok.35 minut bez termoobiegu, tylko program góra-dół.
Po upieczeniu chlebek okroić nożem od formy i studzić na kratce.
Smacznego ;-