Wykonanie
Składniki:600 g
mąki żytniej pełnoziarnistej,370 g zakwasu,letnia
woda (u mnie 470g),15 g
soli,1 łyżka
słonecznika,2 łyżki
siemienia lnianego,2 łyżki pestek z dyni,2 łyżki
otrębów owsianych + do obsypania formy,1 łyżka
miodu.Wykonanie:Mieszamy dokładnie
mąkę z
solą. Następnie wlewamy do niej zaczyn i dodajemy łyżkę
miodu. Wszystko razem mieszamy stopniowo dodając
wodę. Mieszamy wszystkie składniki przez kilka minut, aż powstanie jednolita, mocno klejąca masa. (Konsystencja powinna być na tyle luźna, że wkładać ją można do formy łyżką). Na koniec dodajemy
słonecznik,
siemię lniane,
pestki z dyni,
otręby i delikatnie mieszamy.Odstawiamy na 20 minut. Foremkę w której będziemy piec
chleb smarujemy tłuszczem i obsypujemy
otrębami. Po 20 minutach ponownie mieszamy ciasto i przekładamy do foremki. Ciasto przykrywamy ściereczka i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Gdy ciasto podwoi swoją objętość smarujemy
wodą, posypujemy np. tak jak u mnie
słonecznikiem oraz
siemieniem lnianym i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 230 C na 15 minut. Po tym czasie obniżamy temperaturę do 200 C i pieczemy przez ok 40-50 minut .