Wykonanie
            
Składniki:600 g 
mąki żytniej pełnoziarnistej,370 g zakwasu,letnia 
woda (u mnie 470g),15 g 
soli,1 łyżka 
słonecznika,2 łyżki 
siemienia lnianego,2 łyżki pestek z dyni,2 łyżki 
otrębów owsianych + do obsypania formy,1 łyżka 
miodu.Wykonanie:Mieszamy dokładnie 
mąkę z 
solą. Następnie wlewamy do niej zaczyn i dodajemy łyżkę 
miodu. Wszystko razem mieszamy stopniowo dodając 
wodę. Mieszamy wszystkie składniki przez kilka minut, aż powstanie jednolita, mocno klejąca masa. (Konsystencja powinna być na tyle luźna, że wkładać ją można do formy łyżką). Na koniec dodajemy 
słonecznik, 
siemię lniane, 
pestki z dyni, 
otręby i delikatnie mieszamy.Odstawiamy na 20 minut. Foremkę w której będziemy piec 
chleb smarujemy tłuszczem i obsypujemy 
otrębami. Po 20 minutach ponownie mieszamy ciasto i przekładamy do foremki. Ciasto przykrywamy ściereczka i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Gdy ciasto podwoi swoją objętość smarujemy 
wodą, posypujemy np. tak jak u mnie 
słonecznikiem oraz 
siemieniem lnianym i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 230 C na 15 minut. Po tym czasie obniżamy temperaturę do 200 C i pieczemy przez ok 40-50 minut .

